Sanitat tanca un bar de Santa Pola per un brot de salmonel·la que afecta 25 persones
Huit afectats, tres d'ells menors, continuen hospitalitzats
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha tancat cautelarment un bar a Santa Pola (Baix Vinalopó) després de confirmar que 25 persones han estat infectades per salmonel·la, de les quals huit continuen hospitalitzades, segons han confirmat fonts de la conselleria.
Quatre afectats estan ingressats a Elx, entre els quals es troben els tres menors, i evolucionen satisfactòriament. Huit persones més han rebut l'alta al llarg del matí d'aquest dilluns de l'Hospital d'Elx i d'un centre privat. A més, a quatre pacients més els han traslladat a Navarra, encara que no s'han oferit més dades sobre el seu estat de salut.
Els afectats, adults i menors, van mostrar simptomatologia amb febre i gastroenteritis des de dimecres. À Punt Notícies ha pogut parlar amb un dels afectats, Ricardo, que va sopar dimarts passat amb la família en un restaurant cèntric de la localitat. Segons afirma, de matinada va començar a trobar-se malament i "amb símptomes d’intoxicació", per la qual cosa va acudir als serveis d’urgències de l’hospital privat IMED d’Elx, on li van recomanar que ingressara. La dona i la sogra també van ser ingressades al centre.
Als quatre nebots menors d'edat i al seu cunyat els ingressaren a l'Hospital General d'Elx, però encara que posteriorment van ser traslladats a un hospital de Navarra, on resideixen.
L'establiment es manté tancat i Salut Pública ha obert una investigació per a esbrinar-ne les causes.
Les intoxicacions alimentàries a l’estiu
Les altes temperatures a l’estiu afavoreixen el creixement de microorganismes en els aliments, fet que provoca que els aliments es facen malbé amb més rapidesa i, en alguns casos aïllats, hi haja brots alimentaris.
Per tal d’evitar aquestes intoxicacions, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ofereix una sèrie de recomanacions per a conservar els aliments amb seguretat i minimitzar els possibles riscos:
- Extremar la higiene personal. Cal llavar-se les mans després d'anar bany, si es toquen animals, plantes, terra, etc. i sempre abans de manipular aliments.
- Després de cuinar, s'ha de refrigerar el menjar al més prompte possible. A temperatura ambient els bacteris creixen ràpidament.
- Si algú va al camp o a la platja, cal portar el menjar en recipients molt nets i hermèticament tancats. A més, és recomanable mantindre'l fresc amb gel.
- Evitar la contaminació encreuada: taules, plats o coberts usats amb aliments crus no es poden utilitzar una altra vegada amb els cuinats sense haver-los rentat. A l'hora de fer servir les salses, ensalades o guisats, s'han de fer servir coberts nets.
- Durant la compra, cal deixar per al final els aliments que necessiten refrigeració o congelació i afanyar-se per a tornar a conservar-los en fred al més prompte possible.
- El congelador ha de mantindre's per sota de -18 °C. En la nevera, entre 1 °C i 4 °C per a la carn i el peix cru, i entre 5 i 8 °C per a la resta dels aliments.
- Si s'està en un lloc on l'aigua no ofereix garanties de potabilitat, s'ha de beure aigua embotellada i evitar el gel. En aquest cas també s'han d'evitar les verdures fresques, les fruites sense pelar i els mol·luscos.