Sanitat treballa en un document per a reduir riscos en els concerts i actes multitudinaris
Fernando Simón demana prudència davant de l'entrada de turistes i considera que s'ha de rebaixar el "to d'eufòria" en favor de l'arribada massiva de visitants
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, Fernando Simón, ha explicat aquest dilluns en la roda de premsa setmanal de seguiment de la pandèmia que estan treballant en un document per minimitzar riscos en els actes multitudinaris d’aquest estiu. Simón ha recordat que els grups que habitualment participen en aquestos concerts són més joves i, per tant, a principis de l’estiu tindran cobertura més baixa perquè la vacunació és menor encara.
Aquest document anirà a la comissió de salut pública del Consell Interterritorial, que ho valorarà. Simón ha recordat que caldrà mantindre mesures de precaució, però que es podran anar celebrant alguns actes.
Preguntat sobre l'arribada de turistes, Simón ha demanat prudència. “Crec que hem de rebaixar el to d'eufòria: dir 'Que vinga tot el món que vulga, Espanya està oberta al turisme' es pot dir en veu alta o baixa. Jo, com a tècnic, preferisc que es diga en veu baixa”. I a pesar de defensar que se sent escoltat, no és l'única veu per a escoltar en aquest cas.
El responsable sanitari ha explicat que l’evolució de la pandèmia continua sent de “lent descens”. Així i tot, ha mencionat que s’ha suavitzat aquest descens. Una evolució que ha atribuït en “gran part” a grups poblacionals per davall de 50 anys: normal, perquè els grups de major edat ja estan vacunats, almenys en part.
Simón ha situat la incidència en 129,4 casos per cada 100.000 habitants i ha confiat que durant els pròxims dies continue un suau descens. El responsable sanitari també ha mencionat que la pressió hospitalària continua un lent descens, el qual situa l’ocupació a les UCI en el 16%, que encara no és un valor que considere desitjable. A la Comunitat Valenciana la incidència ha baixat de 29,88 casos de divendres a 29,50 aquest dilluns, la més baixa d’Espanya, com ocorre des de fa més de dos mesos.
En referència a la vacunació, Simón ha admés que els grups més joves no tindran una cobertura fins d’ací a algunes setmanes i, per tant, han de tindre cura i mantindre les mesures de seguretat. “Vacunar-se no implica estar immunitzat al 100%”, ha afegit, per recordar que un de cada 10 vacunats encara pot infectar-se, perquè l’eficàcia de les vacunes que s’estan administrant tenen una eficàcia mitjana del 90% i això no és el 100%
Aquest dilluns tenen posada almenys una dosi 24 milions i 8.130638 persones tenen la pauta completa, el 17,1% de la població, i 16.709.939 han rebut una dosi. I els grups de més risc tenen percentatges molt elevats de cobertura. En total, dels majors de 60, per exemple, estan vacunats el 94% almenys amb una dosi i al 54,2% amb totes dues, ha mencionat.
Pel que fa als actes multitudinaris, Simón ha recordat que els grups que habitualment participen en aquests concerts són més joves i, per tant, a principis de l’estiu tindran cobertura més baixa. Per això, s’està treballant en un document per tal de reduir els riscos. Aquest document anirà a la comissió de salut pública del Consell Interterritorial, que ho valorarà.
Simón ha recordat que caldrà mantindre mesures de precaució, però que es podran anar celebrant alguns actes.
Alemanya supera a Espanya en casos totals
Aquest dilluns Alemanya ha superat Espanya en nombre total d'afectats per coronavirus, amb 3.651.640 casos. Espanya suma 3.647.520 positius des de l'inici de la pandèmia i des d'aquest dilluns se situa com a seté país europeu amb més contagis, per darrere de França, Turquia, Rússia, el Regne Unit, Itàlia i la mencionada Alemanya.