Sanitat Universal recomana no vacunar amb AstraZeneca les persones que ja s'han contagiat
La conselleria reprén aquest dimecres la vacunació per a persones de les forces de seguretat de fins a 65 anys.
La vacunació amb AstraZeneca es reprén, nou dies després de la parada preventiva mentre s'aclarien els dubtes sobre el fàrmac, i ho fa amb novetats, adaptant-se al protocol del passat 8 de març. Sanitat Universal recomana posposar la vacunació als professionals de serveis essencials que hagen passat la Covid-19, amb símptomes o sense, en els últims sis mesos, segons s'indica en l'actualització del qüestionari que ha facilitat al personal sanitari que ha d'administrar el preparat. Un canvi significatiu respecte del full informatiu original. La informació ha transcendit aquest dimecres, just quan comencen a vacunar-se els efectius de les forces de seguretat.
"Se'ls pregunta per a posposar la vacunació, perquè quan una persona ha patit una PCR positiva, ha tingut Covid-19 en els últims sis mesos, es considera que està immunitzada. No hi ha cap problema que es vacunen, però és cert que com no tenim suficients vacunes paga la pena que es pospose en aquests casos, i deixar-la per a pacients de més risc", ha explicat a À Punt, la metgessa Pilar Valero.
Les organitzacions professionals que representen els diferents col·lectius que comencen a vacunar-se han contactat Sanitat Universal per a aclarir les implicacions d'aquestes instruccions. El sindicat de treballadors de l'ensenyament (STEP-PV) –el personal docent reprén la immunització divendres– ha emés una nota informativa indicant que la conselleria no negarà la vacuna a les persones prèviament contagiades. Segons el portaveu del sindicat, Marc Candela, la conselleria els ha aclarit que ha traslladat a la pauta de vacunació la recomanació que es va acordar en l'última reunió interterritorial.
La segona novetat, ja coneguda, suposa l'ampliació de l'edat màxima d'aplicació de la vacuna dels 55 als 65 anys, segons la revisió del protocol que el Ministeri de Sanitat va acordar amb les autonomies en l'última reunió del Consell Interterritorial.
Advertència sobre els efectes secundaris
A diferència del qüestionari anterior, el full inclou informació sobre la possibilitat de reaccions o efectes secundaris després d’administrar-se la vacuna, com ara sensibilitat, dolor o inflamació, fatiga, mal de cap, febra o nàusees, i descriu les pautes a seguir en cas de patir-los.
Ara bé, especifica que el preparat d'AstraZeneca no augmenta del risc global de trombosi o formació de coàguls de sang, en línia amb la resolució dictada per l'Àgència Europea del Medicament.