Saturació en alguns hospitals valencians per la incidència dels virus respiratoris i grip
Centres com el d’Oriola, l’Hospital General o el Clínic de València viuen una situació caòtica en les urgències, amb pacients esperant als corredors per a ingressar-hi
Els hospitals de la Comunitat Valenciana acusen l’alta incidència de virus respiratoris, que ha anat a l’alça en les últimes setmanes a causa de les festes de Nadal, amb una taxa de 905 casos per 100.000 habitants en la primera setmana epidemiològica del 2025. Des del sindicat Satse denuncien que en alguns dels hospitals no hi ha habitacions disponibles i han d'atendre els pacients als corredors. Altres centres amplien la capacitat i preparen llits en zones pròximes a urgències de cara als pròxims dies.
A l’Hospital Clínic de València, la saturació en urgències ha provocat que s’arribe a viure una situació caòtica. El sindicat Satse, a través del seu delegat en este departament, Vicente Gómez, denuncia que "les esperes de llits de 70 a 80 hores són habituals en este departament i que els familiars passen quatre dies sense saber si poden visitar els malalts". Denuncien, a més, que s’atén la gent en llocs no aptes per a atendre urgències, i ubicats en llocs que són eixides d’emergència. S’espera que el pic arribe entre dilluns i dimecres de la setmana vinent i, des de l’Hospital Clínic, han preparat més llits en llocs improvisats.
“El perfil de pacient d’urgències és el d'una persona que necessita estar monitorada i a la vista, i s’estan posant pacients en seminaris, habitacions de metges, passadissos i tapant eixides d’emergència. Fa un temps va haver un incendi a l'àrea de psiquiatria, si l’incendi passara en urgències ara mateix, per on podria eixir la gent?”. I incideix que molt són “llocs on no hi ha boca d’oxigen ni monitoratge i les infermeres no poden veure el pacient i assegurar-se que està en bon estat, i són pacients inestables que necessiten revisió d’infermeres constant”. Segons fonts del sindicat, dissabte de matí, al Clínic hi ha 44 pacients en urgències, 40 esperant llit i 4 que no saben si han d’ingressar o tornar a casa. “Hem deixat despatxos amb llit amb expectatives que la setmana que ve s’òmpliguen”, assegura Gómez.
El sindicat demana que s’incremente la plantilla estructural en la sanitat valenciana, problema que, diuen, s’afig a la falta de la disponibilitat de llits en pics de virus com el que ara es viu. El delegat de SATSE en el Clínic assegura que “faria falta augmentar 300 infermeres en els hospitals de la Comunitat Valenciana i 25 al nostre departament del Clínic-Malva-rosa”.
Falta de personal i una “gestió mediocre”
En el cas d’Oriola, el delegat del sindicat Saste a Oriola, Enrique Hurtado, coincideix en que tenen “una setmana d’una pressió assistencial elevadíssima, que és fruit de l’augment de casos d’infeccions respiratòries i d’una mediocre gestió”. Per a Hurtado, “no hi ha voluntat política per a resoldre-ho” i les solucions passen per un informe que van entregar el 13 de novembre i impliquen necessàriament “un augment de personal; en concret, al nostre hospital, hi ha un dèficit de catorze infermeres”. També s’ha donat el cas de tindre “mares esperant per a poder parir” pel fet de no haver-hi llits perquè la unitat de maternitat “s’ha utilitzat com a ampliació”, denuncia el delegat sindical.
Les urgències es troben congestionades, amb una espera en alguns casos de més de cinquanta hores per a ingressar en planta, tot i que la majoria dels pacients que arriben per grip no necessiten ingrés. Este dimarts 7 de gener a final del matí hi havia 119 pacients en urgències; alguns van haver d’esperar 74 hores per a poder aconseguir habitació. Els llits d’hospitalització estan ocupats i este dissabte al matí hi havia corredors amb pacients en urgències esperant a ingressar-hi, però per altres patologies. En la planta de pneumologia hi ha nou pacients ingressats amb grip.
També és el cas de l’Hospital General de València: durant la setmana s’ha donat una gran pressió assistencial en urgències, amb un pic de 77 pacients ingressats sense llit assignat; 33 d’ells a la unitat d’hospitalització transitòria, que està situada en barracons amb llits disposats un al costat de l’altre, separats només per una cortina i amb un lavabo per cada vint pacients. Un espai on de vegades estan fins a cinc dies i ho fan amb el llum permanentment encés, dia i nit. A finals de setmana ha baixat lleugerament la pressió, però continuen amb seixanta pacients amb espera de llit hospitalari.
Sanitat recomana l’ús de mascareta als centres sanitaris
A la resta de centres s’acusa la mateixa situació que els tres esmentats en menor grau i amplien la capacitat davant de la previsió d’un augment d’ingressos. A l’Hospital Arnau hi ha prou pacients afectats per virus respiratoris i el més prevalent és el sincicial. A Alcoi, durant la setmana s’ha detectat un brot d'infeccions respiratòries —amb predomini de grip A— i la pressió assistencial és alta quant a ocupació.
A Torrevella, a principis de setmana les urgències estaven tranquil·les respecte a altres anys i es va instaurar l'ús de mascareta com a prevenció i este dimecres l’afluència de pacients amb patologies respiratòries va obligar a doblegar habitacions en planta perquè ja no hi havia llits. A l’Hospital de Dénia ha augmentat l'activitat en urgències i la meitat de l’assistència és grip o pneumològica, en este cas no hi ha col·lapse, però sí que hi ha pressió assistencial alta. Als centres de Xàtiva o la Ribera la pressió a les urgències també ha generat saturació en el servei.
La Conselleria de Sanitat ha remés als departaments de salut de la Comunitat Valenciana una instrucció de la Direcció General de Salut Pública que estableix la recomanació de l'ús de mascaretes en els centres sanitaris i sociosanitaris com a mesura preventiva davant del repunt d'infecció per virus respiratoris. El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, va destacar este divendres que el pla de contingència i prevenció es va començar a implementar en juny i que es va facilitar la vacunació amb unitats mòbils. Un pla de contingència que per al sindicat Satse és “insuficient”.