Directes
Ara en la televisió
LLOBÀS

Save the Children alerta que hi ha menors de la zona de la dana amb problemes de salut per viure en habitatges insalubres

A punt de complir-se sis mesos de la tragèdia, l’ONG reivindica programes de reforç escolar i d’atenció mental per als xiquets i adolescents

Un dels tallers que imparteix Save the Children a la població infantil a Paiporta / À Punt

Viuen en immobles que va negar la riuada i que no presenten bones condicions de salubritat, el que pot incidir en la seua salut física, però també generar problemes mentals, com la depressió, la dificultat per a dormir o afectar el rendiment escolar. Són alguns dels problemes als quals encara s’enfronten, quan es compleixen sis mesos de la dana, vora 70.000 menors que viuen a les zones més devastades per la dana. L’ONG Save the Children, que treballa pels drets de la infància, han reivindicat més ajudes per a la rehabilitació de les vivendes danyades perquè, segons argumenten, créixer en cases insalubres afecta el desenvolupament físic i mental dels xiquets i xiquetes.

A més, esta entitat ha reclamat a les administracions un reforç dels serveis de salut mental per a menors i joves de les zones que van quedar cobertes pel fang el 29 d’octubre. També, programes de suport escolars per als menors que han vist alterada la seua activitat lectiva, perquè s’han traslladat a uns altres centres o fan classe als barracons.

Esta ONG estima que la riuada va afectar uns 75.000 habitatges i, tot i haver passat quasi mig any i que han avançat els treballs de reconstrucció, són moltes les famílies amb menors que resideixen en immobles afectats. “Habitar llocs amb greus deficiències de construcció, insalubres, té efectes sobre la salut, seguretat i benestar de les persones i afecta especialment el creixement, desenvolupament i oportunitats de xiquets, xiquetes i adolescents”, adverteixen des de l’entitat.

És necessari continuar reforçant alternatives residencials per a famílies amb fills i filles a càrrecRodrigo Hernández - Responsable de la resposta a l’emergència de la dana de Save the Children

D’esta situació, a més de problemes físics de salut, es poden derivar problemes mentals com “l’ansietat, depressió, enuig o, fins i tot, dificultats per a agafar el son o afectar el rendiment escolar”, alerten. De fet, és el que els ha passat als fills d’Edu Eduvmary, una veïna de Paiporta amb un fill de deu anys i un bebé de deu mesos. “El florit al meu apartament ho ha destruït tot, ha afectat la fusta, la roba... Hem hagut de tirar-ho tot. Els meus fills han contret malalties respiratòries arran d’això”, relata.

Per esta raó, Save the Children veu “imprescindible” augmentar i agilitzar les ajudes per a la rehabilitació de les vivendes. “És necessari continuar reforçant alternatives residencials per a famílies amb fills i filles a càrrec”, assegura Rodrigo Hernández, responsable de la resposta a l’emergència de la dana d’esta ONG.

A causa de la catàstrofe que van viure el 29 d’octubre, hi ha molts xiquets als quals els fa por la pluja o els fenòmens atmosfèrics, com li passa al fill d’Eduvmary. “Cada vegada que plou, el meu fill major té por, i em pregunta si aniré a recollir-lo al col·legi. Intente tranquil·litzar-lo dient-li que si això torna a passar, puge a l'últim pis, que hi espere tranquil i ajude els companys", relata esta veïna de Paiporta.

També acusen els efectes psicològics els adolescents que van viure les riuades. Experimenten ira, ràbia o tenen problemes del son, i alguns d'ells i elles han entrat en una etapa de tristesa. Per això Save the Children ha reclamat un reforç de l’atenció psicològica dels menors.

Així mateix, la tragèdia també ha alterat l’activitat escolar de vora 40.000 xiquets, xiquetes i adolescents. Estudiaven en centres escolars que la riuada va deixar impracticables. Degut a la pèrdua de les jornades lectives de les setmanes posteriors a la tragèdia, no els han impartit molts continguts.  

És imprescindible la planificació de programes de suport i reforç escolar a mitjà i llarg termini perquè es puga recuperar el contingut que no s'haja impartitRodrigo Hernández - Responsable de la resposta a l’emergència de la dana de Save the Children

“Ara que arriba la fi de curs, és imprescindible la planificació de programes de suport i reforç a mitjà i llarg termini perquè es puga recuperar el contingut que no s'haja pogut impartir, així com flexibilitzar els criteris d'avaluació i que la repetició de curs no siga una opció, per ser una mesura socialment injusta”, assenyala Hernández.

A més de la pèrdua del seu dret a l'educació, en un context d'emergència poden eixir a la llum indicis de vulnerabilitat dels xiquets i xiquetes, com poden ser els que estiguen patint algun tipus violència. Per a evitar situacions com estes, Save the Children ha posat en marxa set espais segurs i amigables per a la infància en diferents municipis de la zona devastada per la dana.

l’Horta Sud València la Foia de Bunyol Dana 2024 Ajudes dana

També et pot interessar