Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

El sector citrícola es mobilitza contra l’explotació laboral

CCOO i UGT denuncien “condicions infrahumanes” i convoquen una manifestació aquest dimecres per a exigir una faena estable.

AVA-Asaja

Davant del bloqueig de les negociacions sobre conveni citrícola, els sindicats CCOO i UGT han convocat aquest dimecres una manifestació a València, en què els treballadors del sector han estat cridats per a defendre les seues reivindicacions de faena estable i els seus drets. “Hi ha collidors que van a fer la collita i en acabar la faena o l’explotació es troben que no tenen un salari garantit”, compartia el secretari general d'Indústria de CCOO, Javier Galarza, amb Les notícies del matí

Actualment, uns 100.000 treballadors tenen l’ofici de collidor, tot i que estiguen en actiu o no el seu treball “depén de les condicions meteorològiques, el producte i la campanya del moment”, ha apuntat el secretari. En aquest sentit, Galarza ha recordat que les pluges i les pedregades que han afectat la Comunitat Valenciana durant el últims mesos han provocat que l’actual campanya siga més dificultosa, fet que se suma, a més, a les importacions africanes contra les quals ha de competir la campanya valenciana.

Les mobilitzacions es produeixen en el marc d’un conflicte que, per als sindicats, està “preparat” per la influència dels operadors comercials, com a intermediaris, en el preu final de la taronja i en els marges de benefici. 

La manifestació ha tingut lloc a les 11:30 hores i ha eixit del Parterre, ha passat per la seu del Comité de Gestió de Cítrics i ha finalitzat a la Direcció General de Treball. La marxa pretén “reivindicar i posar en valor el treball que fan els collidors i el valor afegit que té la taronja per a l’economia del País Valencià”, ha explicat Galarza.

Les protestes serviran, segons l’organització, per a reclamar un conveni necessari que permeta acabar amb les condicions laborals “infrahumanes” a què estan sotmesos aquests treballadors del camp. Demanen regular les condicions de la contractació en el sector per a evitar la precarietat actual, i també l’ús abusiu de les empreses de treball temporal i la sobreexplotació. També exigeixen una clàusula de garantia salarial, de manera que una persona recol·lectora que treballa a destall obtinga, com a mínim, el salari de les hores treballades.

València

També et pot interessar