Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

Segona nit de protestes a Espanya contra el toc de queda i les restriccions anti-Covid

Els aldarulls i les càrregues policials s'estenen a Madrid, Logronyo, Bilbao, Vitòria, Màlaga i Santander.

Disturbis a Madrid / Javier López (Efe)

Els disturbis contra les mesures restrictives per a tractar de contindre la pandèmia, entre altres el toc de queda, s'han estés a diverses ciutats espanyoles la nit de dissabte. Madrid, Logronyo, Bilbao, Vitoria, Màlaga i Santander han viscut una jornada de protestes i violència als carrers.

A Madrid la Policia Nacional ha detingut 32 persones i tres agents han resultat ferits pels manifestants. Un grup de joves intentava tallar la Gran Via cremant contenidors i alçant barricades. Durant les protestes han destruït mobiliari urbà i han llançat pedres contra els aparadors comercials, segons el relat policial.

L'Ertzaintza ha detingut a Bilbao quatre joves contraris a les mesures anti-Covid; un dels detinguts llançava bengales als agents i els altres tres estan acusats de desordres públics per bolcar contenidors. A Vitòria al voltant de 70 joves encaputxats han provocat destrosses en el mobiliari urbà, han llançat pintura contra la façana de la delegació d'Educació i han causat danys en la delegació d'Hisenda, segons ha informat el Departament de Seguretat del govern basc.

A Màlaga també han tingut lloc protestes del mateix tipus, amb contenidors cremats i la policia desplegada per a evitar destrosses del mobiliari urbà.

Enfrontaments a Logronyo i Santander

Unes 150 persones també s'han enfrontat a Logronyo a la Policia Nacional amb pedres, una situació que la presidenta de La Rioja, Concha Andreu, ha qualificat d'"intolerable" a través de Twitter. Les persones que han protagonitzat els disturbis han aparegut minuts després d'una marxa pacífica però no autoritzada contra el tancament de l'hoteleria.

Santander ha viscut la segona nit consecutiva d'aldarulls i han detingut quatre joves. Un d'ells és un menor de quinze anys i un altre va ser reconegut per la Policia Local com un dels presumptes autors dels enfrontaments de la nit de divendres, segons ha informat la Policia Nacional.

Sánchez condemna la violència

A través de les xarxes, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha condemnat la violència d'aquests grups i l'ha qualificada d'"intolerable" i "violenta i irracional". Sánchez ha recordat que només "des de la responsabilitat, la unitat i el sacrifici" s'aconseguirà véncer la pandèmia, i ha donat les gràcies les forces i cossos de seguretat per "garantir la seguretat" en els aldarulls.

És la segona nit d'enfrontaments als carrers; divendres a València la policia va detindre set persones després d'una protesta no autoritzada, i a Barcelona hi va haver quinze detinguts per cremar mobiliari urbà i llançar pedres, bengales i tanques. També Burgos ha registrat aldarulls.

Les dos cares de Vox

La filiació política dels manifestants ha generat polèmica, després que, en el cas de Barcelona, el director dels Mossos, Pere Ferere atribuïra la violència a grups d'extrema dreta. Això ha provocat la queixa de Vox, que culpa dels incidents l'extrema esquerra i immigrants, alhora que dona suport a les concentracions.

El partit que lidera Santiago Abascal, l'únic que ha votat en contra de l'estat d'alarma i considera el toc de queda inconstitucional, manté un doble discurs en les xarxes arran dels aldarulls. D'una banda, mostra tot el seu suport a les forces de seguretat. D'altra, difon missatges en què assegura que les manifestacions són pacífiques i els joves encaputxats que les protagonitzen, pares de família aturats.

També et pot interessar