Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

Com sentir els beneficis d'una abraçada en temps de covid?

Robots que es deixen acaronar o abraçades a un mateix són algunes de les alternatives que han trobat els centres de majors per a combatre la depressió dels usuaris

Una usuària del centre de persones majors del barri de Benicalap de València acarona Bienvenido, el gat terapèutic / À Punt NTC

La pandèmia ens ha arrabassat les abraçades, el contacte físic, però... com és supleix aquesta mancança entre les persones que necessiten especialment sentir l’estima? Les abraçades a un mateix o els robots terapèutics són algunes de les alternatives que han enginyat els centres de dia i les residències de persones majors per a pal·liar la falta de contacte físic que imposa la pandèmia.

El que més reconforta d’una abraçada són els braços de qui la dona, però quan això no és viable per la situació sanitària, com en els temps que corren, una alterativa és donar-se un mateix una abraçada, enrotllar els braços al voltant del propi tronc.

És un dels recursos que utilitzen en un centre de dia que atén persones que pateixen alzhèimer al barri de Benicalap de València per tal d'oferir contacte físic i respectar, alhora, la distància social que imposa la covid. Diversos estudis demostren que el contacte físic disminueix la pressió arterial i la simptomatologia associada a la demència, per això els centres no han deixat de buscar alternatives des que van començar a conviure amb el coronavirus.

“Les persones majors demanden aquest contacte físic i nosaltres hem d’intentar substituir-lo o acomplar-nos a les circumstàncies que vivim”, explicava Mercedes Fernández, psicogerontòloga d’aquests centre per a la cura de les persones majors de València.

A més d'aquestes abraçades alternatives a les clàssiques, en els centres que atenen les persones majors fan servir també robots terapèutics, com Bienvenido, un gat terapèutic que els usuaris acaronen i pentinen, per tal de poder tindre amb algú aquest contacte físic del qual els priva la pandèmia.

La falta de contacte físic que tenim des què va començar la pandèmia ha augmentat la simptomatologia depressiva i ansiosa dels usuarisMercedes Fernández - Psicogerontòloga

“La manca de contacte físic que tenim des què va començar la pandèmia ha augmentat la simptomatologia depressiva i ansiosa, que la veiem d’una manera més acusada entre els nostres usuaris”, explicava la psicòloga especialitzada en atenció als majors del centre de Benicalap.

Per això, davant la impossibilitat de les abraçades tradicionals per a fer-los sentir-se estimats, les abraçades a un mateix i els robots poden ser un bon antídot contra la tristesa, almenys mentre dure la pandèmia.

 

 

València

També et pot interessar