La sequera ofega la fauna de la marjal d'Almenara

Acció Ecologista-AGRÓ ha rescatat les llises del toll de l'Ullal de Quartons, on ja no brolla aigua

La sequera provoca que els tolls es queden sense aigua / À Punt NTC

La falta de precipitacions està afectant de manera significativa entorns humits com la marjal d'Almenara (Plana Baixa) que, a poc a poc, està quedant-se sense aigua. Al toll de l'Ullal de Quartons ja no brolla aigua i les llises corren risc d'ofegament. Cal traslladar-les a àrees més àmplies, amb major nivell d'aigua, més neta i amb connexió a la mar, ja que, en cas contrari, esta espècie no pot completar el seu cicle reproductiu.

Acció Ecologista-AGRÓ demana a les autoritats que prenguen mesures per a evitar danys mediambientals. Mentrestant, ha hagut d'actuar per a rescatar peixos que s'han quedat aïllats i sense oxigen. Volen evitar que la situació arribe a un extrem irreversible, ja que la sobreexplotació dels aqüífers ha deixat eixuta la Font de Quart.

La mort d'estos peixos per ofegament també preocupa el veïnat. "Que un paratge tan preciós i protegit com este estiga morint-se és una llàstima", ha assegurat una de les veïnes. Els ecologistes insisteixen, al seu torn, que s'ha de garantir un nivell mínim d'aigua que protegisca els ecosistemes.

Este és un dels set aiguamolls valencians que van aparéixer en l'últim informe de la Societat Espanyola d'Ornitologia de desembre del 2023, que alertava sobre la pressió alta que patien per la sequera. En el llistat també figuraven l'Albufera de València, el Fondo, les Llacunes de la Mata i Torrevella, les Salines de Santa Pola, el Prat de Cabanes-Torreblanca i la Marjal de Pego-Oliva.

També et pot interessar

stats