Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Seria possible una pedregada de grans dimensions a la Comunitat Valenciana?

Parlem amb el nostre meteoròleg Lluís Obiols, que analitza alguns dels fenòmens climatològics extrems que hem viscut en els últims mesos

El nostre metereòleg, Lluís Obiols, ens mostra alguns dels fenòmens extrems que hem viscut durant els últims mesos / À Punt NTC

Aquest dimarts de vesprada es va produir una impressionant pedregada a Girona, amb pedres de gel que arribaven fins als tretze centímetres de grandària. A la Bisbal d'Empordà, un nadó de vint mesos moria a conseqüència de les ferides causades per l'impacte d'una pedra. La xiqueta va ser traslladada a l'Hospital Josep Trueta de Girona després de l’impacte, però els serveis sanitaris no van poder fer res i va morir a la nit.

És possible que una granissada com aquesta es produïsca a la Comunitat Valenciana? Segons el nostre meteoròleg, Lluís Obiols, és molt improbable que un fenomen com aquest tinga lloc ací, encara que no és totalment descartable. De fet, el 31 d’agost de 1995, hi va haver una històrica pedregada a la Ribera Alta, amb pedres d’uns sis centímetres de grandària, que va arrasar amb pobles com Alberic, la Pobla Llarga, Carcaixent i Tous.

I el que molts ens preguntem és si el canvi climàtic és el causant d’aquest tipus de fenòmens extrems que cada vegada són més freqüents. “No hi ha cap estudi que demostre que el canvi climàtic està darrere de les pedregades”, explica Obiols. “No tenim prou dades per a saber-ho i, en general, es desconeix el procés de formació d’aquestes pedres”, afirma.

“Però sí que és de veres que durant els últims anys veiem com anem cap a situacions més extremes”, continua Obiols. “Hem passat de la primavera més plujosa a l’estiu més càlid de la història”, ha afegit.

Segons ha explicat Obiols, durant els últims mesos s’han produït una sèrie de fenòmens extrems a la Comunitat Valenciana que evidencien que alguna cosa està canviant. A Cullera, fa tan sols unes setmanes, va tindre lloc un esclafit càlid amb vents de huitanta quilòmetres per hora que va fer caure diverses estructures del Medusa Festival i va acabar amb la vida d’un jove.

A més, estem davant d’un any en què hem batut diversos rècords climatològics. València va batre el rècord de temperatura mínima més alta el passat 13 d’agost i dos mesos abans havia batut el rècord de precipitacions. A Alacant i Xàbia vam registrar la temperatura més alta el 14 d’agost i Castelló de la Plana va sofrir la temperatura mínima més alta des que hi ha registres.

Altres situacions extremes les hem viscudes aquest any a Cinctorres, on van caure pedres de més de sis centímetres, a Requena, amb un esclafit humit i vents de més de seixanta quilòmetres per hora, o a Elx-Torellano, on van caure 101 litres per metre quadrat en una hora.

“No acabaríem de quantificar tots els fenòmens importants que hem tingut durant els últims mesos a la Comunitat Valenciana”, recorda Obiols. “I esperem a veure què ens prepara la tardor”, conclou.

També et pot interessar