Els serveis secrets russos van assassinar el desertor cosit a tirs a la Vila Joiosa?

El cap de l'espionatge s'ha referit al pilot rus com a "traïdor" i "cadàver moral", mentre que el Kremlin guarda silenci

Maxim Kuzmínov, el pilot assassinat, en una imatge d'arxiu
Maksim Kuzminov, el pilot assassinat, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Maksim Kuzminov va rebre sis impactes de bala quan eixia del garatge d'una urbanització de la Vila Joiosa (Marina Baixa). Segons els testimonis presencials del crim, els autors van passar per damunt d'ell deliberadament amb el vehicle amb què fugiren. La investigació ha revelat que l'home, de 28 anys, era un pilot de l'exèrcit rus que havia desertat del front d'Ucraïna. Segons el diari Kyiv Post, que cita fonts de la intel·ligència ucraïnesa, Kuzminov va travessar la frontera en helicòpter l'agost del 2023, volant per davall de l'àrea de detecció dels radars amb dos membres de la tripulació que ignoraven els seus plans i va ser assassinat després de l'aterratge, a una base militar de Khàrkiv.

"Aquest traïdor i criminal es va convertir en un cadàver moral en el moment en què va planejar el seu brut i terrible crim", ha manifestat aquest dimarts el cap del Servei d'Espionatge Exterior de Rússia, Serguei Narixkin. Declaracions que alimenten les sospites sobre una presumpta acció dels serveis secrets russos en territori valencià. La pista s'ha incorporat a les perquisicions de la Guàrdia Civil, que treballava amb la hipòtesi inicial d'una venjança de caràcter criminal.

No obstant això, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, i l'ambaixada russa a Madrid han declinat pronunciar-se sobre el tema. "No tenim cap informació sobre aquest assumpte", ha manifestat Peskov.

Una deserció pactada

L'exèrcit del Kremlin havia obert una causa per traïdoria contra Kuzminov i va condecorar post mortem els dos militars que l'acompanyaven. El pilot va aparéixer en un vídeo després de la deserció en què la justifica per a evitar ser còmplice de crims de guerra i instava altres soldats russos a seguir el seu exemple. Testimonis d'amics replegats en la premsa asseguren que temia morir en la guerra i que havia intentat abandonar l'exèrcit, sense èxit, abans de la invasió d'Ucraïna.

Segons la informació publicada per la premsa ucraïnesa, el pilot havia pactat la deserció amb els serveis d'intel·ligència militar d'Ucraïna, a canvi de protecció, una nova documentació i una compensació de mig milió de dòlars. Sa mare ja estava en territori ucraïnés dies abans de la deserció. Sembla que van oferir el pilot quedar-se al país, però ell va preferir amagar-se a Espanya, on residia amb una identitat falsa i passaport ucraïnés. El consolat d'Ucraïna i les fonts diplomàtiques del país consultades per À Punt han declinat pronunciar-se sobre el cas, seguint, diuen, les recomanacions de les seues autoritats.

També et pot interessar

stats