Els serveis d’urgència es preparen per a una possible saturació pel repunt dels contagis de grip i covid

De moment funcionen amb normalitat, però si la tendència es manté, podria haver-hi col·lapse

Entrada d'urgències de l'Hospital Clínic de València / À Punt NTC

Els contagis de grip i de covid s'estan disparant, la qual cosa ja ha fet pujar les visites a urgències i la pressió assistencial. Afortunadament, no hi ha saturació en cap centre sanitari, segons han confirmat a À Punt tant els sindicats com la conselleria de Sanitat.

Però el departament dirigit per Marciano Gómez ha reunit els serveis d’urgència aquest dijous pel que puga passar els pròxims dies. Tot i que actualment no hi ha saturació i les urgències funcionen amb normalitat, cada dia atenen més gent, segons el delegat del sindicat CSIF a l’Hospital Clínic de València. I si la tendència continua a l’alça, cal preveure un possible col·lapse, diu Manel Canela, de la federació de Sanitat de CCOO. 

De fet, sí que hi ha alguns hospitals que estan patint una pujada d’ingressos cridanera. L’Hospital Clínic de València n’és un, indica José Bonilla, perquè hi ha 23 persones pendents d’hospitalització. El mateix Gómez confirma que no falten llits en planta, però s'ha preparat una sala extra de preingrés, per si de cas, i existeix la possibilitat d'habilitar-ne una altra. També Comissions Obreres detecta més càrrega d'urgències en tots els hospitals, especialment a les vesprades i nits, segons ha comunicat Manuel Canela a À Punt. 

Aquest dijous de matí, el conseller Gómez s'ha reunit amb els responsables d'urgències de tres hospitals: el Clínic i la Fe de València, i el General d'Alacant. Sanitat reitera que hui ni tan sols hi ha saturació, però també afig que està alerta de cara als pròxims dies perquè hi ha dos perills. Per un costat, s’ha confirmat que les tres infeccions respiratòries habituals —grip, covid i virus sincitial— a la Comunitat Valenciana s'han disparat un 19% només en la primera setmana de Nadal, el doble que la mitjana espanyola.

D’altra banda, aquest divendres comença un cap de setmana llarg en què tancaran els centres de salut, i la càrrega assistencial que assumeix l'atenció primària recaurà sobre els hospitals fins dimarts, assenyala Canela. Amb aquest panorama per davant, el sistema sanitari es prepara per a fer front a uns dies que poden ser complicats. Mentrestant, les autoritats recomanen trellat, mascareta i vacunació.

També et pot interessar

stats