Cap de setmana marcat per una DANA que arriba fora de temporada

La previsió anuncia l'arribada de pluges generals i generoses durant el cap de setmana, acompanyades d'un descens tèrmic important. Les més abundants cauran al nord, on s'activa l'avís de nivell taronja

Les pluges podrien ser torrencials en punts del litoral del centre i nord de la Comunitat Valenciana / Pluges a Gandia (Safor) | Josep Emili Arias

El cap de setmana vindrà acompanyat d’un canvi radical d’oratge. La formació d’una DANA (depressió aïllada a nivells alts) al golf de Cadis aquest divendres portarà pluges generalitzades i persistents, especialment entre el migdia de dissabte i diumenge, que podrien ser torrencials en punts del litoral del centre i el nord valencià. 

Una DANA molt primerenca, però menys destructiva que la del 2019

Segons ha explicat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), dissabte "s'aïllarà de la circulació general i es formarà una DANA centrada en els voltants del sud-oest peninsular". Aquest fenomen, molt més propi de la tardor, es considera que enguany arriba abans d'hora.

De fet el precedent més pròxim que troben en aquesta època de l’any correspon a un dels episodis de pluges torrencials més destructius de la nostra història recent, la DANA que va assotar el sud de la Comunitat Valenciana el segon cap de setmana de setembre del 2019, que va tindre greus conseqüències, especialment a la comarca del Baix Segura.

Imatge dels efectes de la DANA de 2019 a la Vega Baixa
Imatge dels efectes de la DANA de 2019 a la Vega Baixa / À Punt

Encara que no es pot saber amb certesa total la trajectòria de la DANA, Josep Àngel Núñez, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia de la Comunitat Valenciana, explica que els darrers pronòstics fan pensar que aquest episodi de pluges serà menys intens que el que vam patir fa quatre anys. Segons Núñez, la massa d’aire fred “no se situa a la zona més favorable perquè hi haja pluges catastròfiques”. En qualsevol cas, –adverteixen els experts– caldrà estar molt pendents dels avisos de l’Aemet i del Centre de Coordinació d’Emergències durant les jornades de dissabte i diumenge. Per a Núñez, encara que la previsió de risc s’ha moderat en les darreres hores, “no vol dir que no es puga produir una situació molt adversa” en punts del litoral. De fet, per a dissabte ja s'activa l'avís de nivell taronja, que implica un risc important per a les persones, a les comarques més septentrionals.

Diumenge de matinada podria ser el moment més complicat

triple
triple

Divendres viurem a la Comunitat Valenciana una jornada de transició. El cel assolellat dels darrers dies anirà donant pas als núvols, que creixeran especialment a l’interior i deixaran ruixats en zones de muntanya. 

Dissabte, ja amb el cel completament encapotat i els termòmetres amb valors per davall de 25 graus, començarem a notar els efectes de la DANA. Tindrem pluges considerables, que entraran per les comarques del sud, i aniran generalitzant-se cap al nord amb el transcurs de la vesprada. La intensitat anirà augmentant, i es podrien formar tempestes puntualment fortes i pluges torrencials en municipis del nord, on s'acumularan quantitats rellevants de precipitació.

Durant la nit de diumenge podríem tindre una pausa, però ràpidament tornaran les pluges abundants. De fet, l'adversitat més considerable es podria viure entre la matinada i les primeres hores de diumenge, quan s’esperen precipitacions més organitzades i persistents. Segons les previsions, les zones més afectades serien les comarques situades des del litoral del golf de València cap a l’extrem nord. Les pluges seran més moderades en tota la meitat occidental. 

Els municipis comencen a ajornar els espectacles a l’aire lliure 

En vista de les previsions meteorològiques, l’Ajuntament de Benicàssim (Plana Alta) ha informat que ajorna per als dies 8, 9 i 10 de setembre la celebració de la Belle Époque, que té lloc cada any al final de l’estiu i fa un recorregut per les vil·les modernistes del passeig de Pilar Coloma. Vinaròs (Baix Maestrat) també ajorna els espectacles de dissabte i diumenge del cicle Arrisc-ARTE, però manté divendres l’actuació d’Ambulants, tal com estava prevista, a les 22:30 hores a la pèrgola del passeig de Colom. 

A la Costera, la Regidoria de Festes de l’Alcúdia de Crespins ha informat que es reunirà diàriament per a valorar cada situació, en una setmana en què la localitat celebra les festes. Ara per ara, diuen que no hi ha cap acte suspés, només variació d’emplaçaments. 

Reunió de coordinació davant de les previsions

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha convocat aquest dijous de vesprada una reunió de coordinació davant de l'avís de l'arribada de la DANA i per preveure els protocols de cara als possibles efectes durant la jornada de dissabte. La titular de Justícia ha assegurat que els mitjans propis de la Generalitat estan "previstos" i amb "tot preparat" davant de l'arribada de la inestabilitat atmosfèrica. En concret, ha puntualitzat que els Serveis d'Emergències, els consorcis i el telèfon 112 "estan preparats per a actuar en qualsevol situació anòmala que es puga presentar i per a atendre un augment de volum de telefonades".

Núñez també s'ha dirigit a la població en un vídeo a través de les xarxes socials de la Conselleria per demanar "responsabilitat i prudència" per tal d'evitar "riscos majors".

També et pot interessar

stats