Com ha sigut la primera benvinguda a la ciutadania a la ciutat de València?

Aquest dilluns s’ha celebrat el primer bateig civil de la capital del Túria

Imatge de l'acte de Benvinguda a la ciutadania de Roc
Imatge de l'acte de Benvinguda a la ciutadania de Roc / Ajuntament de València

La primera cerimònia civil de benvinguda a la ciutadania de la ciutat de València s’ha celebrat aquest dilluns als jardins de Monfort. S’ha presentat en societat Roc, un bebé de dos mesos que va nàixer el 8 de març a la capital valenciana. L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde Joan Ribó, que ha llegit poemes de Gloria Fuertes i Marc Granell.

La benvinguda a la ciutadania ha sigut una cerimònia breu que ha durat menys de mitja hora, durant la qual s’ha donat una curta explicació per part de Ribó, una lectura de drets, la interpretació de La vida és bella per part de l’oncle del bebé i la declamació de poemes. L'acte ha conclòs amb la firma de la Carta Municipal Ciutadana i lliurament de la còpia firmada per les parts als familiars del nou membre de la comunitat.

Per als pares, Candela Perpinyà i Andreu Soler, ha sigut una bona experiència i han considerat que l’acte ha sigut “emotiu”. Reconeixen que esperaven una llarga llista d’espera, però han sigut els primers a rebre la telefonada de l’Ajuntament la passada setmana. Els van oferir la possibilitat d’organitzar la cerimònia per a aquest dilluns, per la qual cosa “tot ha sigut un poc improvisat”, ha relatat el pare.

Roc i els pares han estat acompanyats per uns vint familiars, als quals també hagueren d’avisar de manera precipitada i hi han acudit amb “curiositat” per a conéixer aquest nou ritu social. Per a celebrar el naixement de Roc, l’alcalde ha regalat a la família uns llibres, uns còmics, una xapa i un peluix, a més dels presents que han portat els convidats. “Jo no estic batejat, així que un bateig religiós hauria sigut hipòcrita", considera Soler, que agrega que, encara que no pensaven en cap cerimònia catòlica, sí que tenien pensat “fer alguna celebració” del naixement del seu fill.

La mare, que quan va nàixer sí que va ser batejada “per tradició” més que per convicció religiosa, aposta perquè, “quan siga major i tinga ús de raó”, siga Roc qui decidisca si vol ser batejat per l'Església.

Ja hi ha sol·licituds per als pròxims mesos

Les cerimònies de benvinguda a la ciutadania se celebraran, segons el protocol especial d'actuació aprovat el mes d'abril passat, els primers dilluns de cada mes. Actualment, ja hi ha registrades sol·licituds per als pròxims mesos, fins després de la pausa estival.

Tal com assenyala el protocol aprovat per la Junta de Govern, la cerimònia constitueix “un acte protocol·lari sense efectes jurídics, la finalitat dels quals és donar la benvinguda a un nou membre de la família i de la ciutat”. Per tant, l'acte de benvinguda “no té efectes legals ni suposa cap privilegi o preferència del xiquet o xiqueta en l'accés als servicis municipals”.

Per a poder accedir a la celebració davant de l'autoritat municipal, almenys una de les persones sol·licitants haurà d'estar empadronada a la ciutat, i les xiquetes i xiquets protagonistes de la cerimònia no hauran de tindre una edat superior als dos anys en la data de presentació de la sol·licitud. Per a això, s'haurà d'aportar el certificat de naixement de la xiqueta o xiquet i el llibre de família o la resolució judicial per la qual es concedeix la tutela del o la menor. També s'haurà d'incloure el DNI, passaport o NIE de la persona o persones sol·licitants i, si hi haguera padrins o padrines de l'acte, la qual cosa és facultativa, també s'aportaran els seus DNI, passaports o NIE.

Un 38% d’ateus, agnòstics o laics a València

Com Andreu i Candela, quasi el 38% dels valencians es consideren ateus, agnòstics o laics, la qual cosa els converteix en representants de “la segona manera d'entendre la religió més nombrosa de la ciutat”, per darrere dels catòlics, ha destacat l'alcalde, Joan Ribó. Els més nombrosos, el 58% dels veïns de la ciutat, són creients, però “de cada tres d'aquests, dos no són practicants, enfront del 17% que sí que ho són”.

Per això, Ribó no vol parlar de "bateig civil" perquè, assegura, el consistori "no vol competir amb ningú", i prefereix referir-se a aquesta cerimònia, que es feia ja a altres ciutats espanyoles, com "un acte de rebuda i de celebració".

També et pot interessar

stats