El Síndic de Greuges demana a Sanitat retardar l’edat màxima per a beneficiar-se de la reproducció assistida
La llei limita actualment als 40 anys la cobertura de tractaments reproductius de la sanitat pública
Les llistes d'espera per a la fecundació in vitro superen els dotze mesos. A Alacant, fins i tot, l'any i mig. El Síndic de Greuges, que ha rebut moltes queixes davant d'aquest escenari, ha recomanat que s'amplien les unitats de reproducció assistida i que es permeta el tractament a dones majors de quaranta anys.
Patrícia és una d’elles. Amb 38 anys entrà en la llista d'espera per a una fecundació in vitro. Han passat quasi dos anys. En aquest temps ha rebut un tractament en la sanitat pública que no ha acabat en embaràs. Té dret a dos intents més, però si complira els quaranta anys, ja no li l'aplicarien.
“Quant finalitza un cicle, tornes a la llista d’espera. Jo ja no entraria i ja està”, ha lamentat. Plantejar-se el tractament en la sanitat privada és prohibitiu per a moltes parelles. “Hi ha persones que han de demanar crèdits”, ha assegurat aquesta dona.
El Síndic de Greuges, atenent el nombre de queixes que ha rebut, ha recomanat a la Conselleria de Sanitat que l'edat no siga excloent en els casos de demora per llista d'espera. També que s'amplien les unitats públiques de fecundació in vitro.