El sindicat de bombers denuncia que València només va mobilitzar vint efectius la nit de la DANA i els va retirar als 40 minuts
El SPPLB, majoritari en el cos, reclama la dimissió dels comandaments tècnics de València amb una protesta
València va mobilitzar només vint bombers cap a les pedanies inundades per la riuada la nit de la DANA. Els van convocar a les 23:22 hores i els van retirar a les 00:09 hores de la mitjanit, vora quaranta minuts després. A l'una, la direcció dels bombers, va enviar a casa els efectius que esperaven als parcs. La situació l'ha denunciada el del Sindicat Professional de Policies Locals i Bombers (SPPLB) majoritari en el cos, i forma part de l'artillera de l'organització per a reclamar la dimissió dels seus comandaments, que encapçala l'inspector en cap Enrique Gisbert. El malestar ha motivat una concentració de protesta este dimecres a les instal·lacions centrals dels bombers, el parc de l'avinguda de la Plata. Han participat 250 dels vora 400 efectius adscrits a la ciutat.
Recorda l'SPPLB que eixa nit es desplaçaren 47 bombers més, però a voluntat pròpia. Entre els voluntaris hi havia els efectius del Grup Especial de Rescat Aquàtic (GRA) que acabarien rescatant més de 33 persones a la pedania de la Torre. "Què hauria passat si no hagueren acudit?" ha preguntat a Bon dia, Comunitat Valenciana, el matinal de la televisió d'À Punt, el portaveu del sindicat Faustino Yaguas, des de la capçalera de la protesta. "No es va fer una convocatòria, s'estan falsejant els números. El dia 29 un company d'Utiel va avisar en tres ocasions de les inundacions als caps i li digueren que d'això s'encarregava el Cecopi. Al final se'n va vindre ací i va formar part dels primers bussejadors a arribar amb una barca a la Torre", ha recordat.
La unitat canina, paralitzada fins al tercer dia
"Els bombes hauríem d'haver estat i no ens van convocar, anàrem de manera voluntària" —ha insistit— "van ser els mateixos bombers els que ens mobilitzàrem per les notícies de les persones afectades que coneixíem". En opinió de Yaguas s'havia d'haver convocat amb antelació als bussejadors i la unitat canina, entre altres efectius, preventivament. En un comunicat, l'SPPB especifica que els gossos "no van actuar fins tres dies després malgrat estar disponibles des del mateix matí del dia 30 i haver-hi almenys un desaparegut confirmat a la Torre el dia 31".
El sindicat centra les crítiques en la cúpula dels bombers de València i la desvincula dels responsables polítics del municipi, si ve considera "injustificat", el suport del consistori a estos tècnics. L'organització veu indignants les explicacions d'estos comandaments, que han justificat la reacció "conservadora" davant de la catàstrofe.
Reclamen un sistema de comunicació per a convocar els bombers
En la protesta, l'SPPB també ha parlat d'un maltractament a la plantilla, "gent que es juga la vida pels altres" i de mitjans precaris. Així mateix, ha reclamat un sistema de comunicació "oficial" per a convocar els bombers en este tipus emergències, ja que tant la mobilització dels voluntaris de la DANA com part de la de l'incendi de Campanar es va fer a través dels WhatsApp d'este i altres sindicats. L'SPPB va participar en la protesta recent a Madrid en què els diferents cossos de bombers van demanar una llei estatal de coordinació, després de la DANA haja fet palés els entrebancs per a desplaçar-se des d'algunes autonomies. "A molts no els deixaren vindre i hagueren de fer-ho de manera voluntària", recorda Yaguas.
Este dimecres el portaveu del Grup Municipal Socialista, Borja Sanjuan, ha criticat a Les notícies del matíla pobra i tardana resposta en l'enviament de policies i bombers a les pedanies afectades per la DANA, on van morir 17 persones, encara que ha situat la responsabilitat en el govern municipal i l'alcaldia. Considera que València té recursos de sobra no només per a atendre l'emergència a la zona sud de la ciutat, sinó com per a haver donat assistència amb els efectius propis als municipis veïns de l'àrea metropolitana en les primeres hores de la tragèdia.
Català referma el suport a la comandància dels bombers
L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha refermat el suport a la direcció dels bombers, a què s'ha referit com "uns grans professionals" i que considera avalada per tota la corporació municipal, perquè va començar a treballar amb l'anterior govern municipal. Ha posat els atacs en el context de la lògica d'una protesta sindical i alhora ha refermat el seu "suport" i "estima" per la "gran professionalitat" dels bombers de la corporació en un any "molt complicat", que va començar amb l'incendi de l'edifici de *Campanar i ha acabat amb la DANA que ha afectat tres pedanies de la ciutat.