El sindicat Simap alerta d'una fuga de metges de la Ribera
El departament de Salut de la Ribera ho desmenteix i assegura que només hi ha 23 de les 205 places sense cobrir
Tot i que el dèficit de metges de família és un problema estructural que afecta tot Espanya, segons el sindicat Simap, la situació de l'atenció primària i secundària al departament de salut de la Ribera és “greu” a causa de la “fugida de personal facultatiu”, que ha fet que un terç de les places als centres de salut estiguen sense cobrir.
Segons les dades del sindicat, de les 205 places destinades a metges de família i pediatres, un total de 65 estan sense cobrir; una xifra a la qual se sumen les baixes sense substituir. “Això ens dona el resultat que un 32% de les places als centres de salut no estan cobertes, per la qual cosa un de cada tres llocs no té metge”, ha informat Simap.
Per la seua banda, el departament de salut de la Ribera ha desmentit estes xifres i ha assegurat que "no són 65 llocs sense cobrir dels 266 d'Atenció Primària, sinó 23 (10 vacants i 13 baixes)”.
“Estes xifres difereixen notablement perquè no tenen en compte les vacants i baixes que s'estan cobrint amb reforços i substitucions a temps complet, fet que garanteix que els pacients siguen atesos per personal mèdic en eixos centres”, afegeixen des de Sanitat.
La denúncia del sindicat alerta de la “sobrecàrrega brutal de treball per al personal facultatiu que queda amb alts nivells d'estrés i síndrome de burnout, que afecten greument l'atenció sanitària que rep la població” i provoquen que els sanitaris no vullguen treballar en este departament. “Les autoritats sanitàries no han fet una planificació adequada dels recursos mèdics i això ha agreujat el problema”, sentencien.
El sindicat lamenta, a més, que “en lloc d'implementar mesures efectives per a retindre el talent i atraure nous professionals, s'ha optat per recórrer a esperar que metges extracomunitaris homologuen titulacions per a exercir en la sanitat pública de la Ribera”. Una mesura que agreuja la situació perquè "no només contravé la normativa europea, que exigeix l'especialitat MIR per a treballar en la sanitat pública, sinó que també disminueix la qualitat de l'atenció en comptar amb professionals menys qualificats".