El sindicat STEPV, l'AMPA Gonzalo Anaya i l'oposició, en contra de la reforma de la llei del plurilingüisme
Entre els col·lectius d'AMPA, opinions oposades. Concapa la veu en bons ulls perquè "una llengua no s'imposa, es proposa" i consideren que ajudarà a "reduir el fracàs escolar"
El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, ha confirmat el pas que farà la conselleria en la reforma de la llei del plurilingüisme. Les famílies decidiran la llengua vehicular que volen per als fills a les escoles i instituts: valencià o castellà. Encara que és un esborrany, ja té en contra el sindicat majoritari i algunes AMPA, que ho consideren un atac al valencià. L'oposició, PSPV i Compromís, acusen Educació de voler "reobrir la guerra del valencià".
El portaveu del sindicat STEPV, Marc Candela, majoritari de l'ensenyament a la Comunitat Valenciana, ha indicat a À Punt que estan en contra d'aquesta modificació de la llei de plurilingüisme.
"Les famílies no intervenen a l'hora de decidir el projecte curricular i quines assignatures s'imparteixen o no. Els que sabem què és millor per al nostre alumnat i perquè el valencià, que és una llengua minoritzada es recupere, és el professorat", ha dit.
Opinions oposades entre els col·lectius d'AMPA
Entre els col·lectius d'AMPA, opinions oposades. Les federacions de pares estan dividides, bàsicament entre les concertades, que estan a favor, i les públiques, entre les que n'hi ha a favor, i altres que asseguren que la conselleria cedeix davant els grups de pressió.
Per a Rubén Pacheco, president de la Confederació Gonzalo Anaya, es tracta d'una "pèrdua de temps" i insisteix que l'objectiu del govern és "reduir el valencià a les aules".
Des de Concapa, el seu portaveu, Rafael Araujo, ha manifestat que estan "completament a favor perquè entenem que una llengua no s'imposa, es proposa" i en democràcia "és una garantia que tots els pares voten i trien la llengua base".
A més, creu que és una mesura "integradora i inclusiva", perquè els alumnes immigrants i amb necessitats educatives especials podrà treballar les assignatures troncals "sense la dificultat afegida d'un idioma que no coneixen". També pensa que aquesta mesura crea les bases perquè "el fracàs escolar comence a disminuir".
PSPV i Compromís creuen que Educació vol "reobrir la guerra del valencià"
Les formacions de l'oposició han coincidit a criticar el projecte. El PSPV i Compromís han acusat la Conselleria d'Educació de voler "reobrir la guerra del valencià" amb la reforma de l'actual llei de plurilingüisme.
El portaveu d'Educació del PSPV a les Corts, José Luis Lorenz, ha acusat la Generalitat de pretendre "reobrir la guerra del valencià per motius partidistes i electorals". I ha advertit que estaran enfront d'aquest nou atac contra l'ensenyament públic i contra la llengua.
Per al diputat socialista és "ridícul" que tot el treball fet per a elaborar el projecte lingüístic d'un centre educatiu "es podrà modificar sense tindre en compte la visió global pedagògica del centre del professorat".
El diputat i portaveu d'Educació de Compromís, Gerard Fullana, considera que la decisió de realitzar "referèndums" per a triar la llengua base de cada centre educatiu "amaga la vertadera intenció de crear una guerra entre famílies per a reobrir la batalla lingüística".
Segons Fullana, "no es tracta de cap mecanisme de llibertat d'elecció, perquè un 51% pot decidir pel 49%; per tant, aquest referèndum entre les famílies no garanteix cap llibertat".
En la mateixa línia, ha abundat en què "el que pretén fer la Conselleria d'Educació és excloure els docents, que són els especialistes, d'aquesta decisió, que fins ara es decidia en els consells escolars, en què estan ja representades les famílies al costat de la resta de la comunitat educativa".
De moment és un projecte, que vol tramitar-se com proposició de llei. El més urgent per a Educació, que era solucionar l'assumpte en zona castellanoparlant, ja s'ha fet via llei d'acompanyament. El curs que ve ja estaran exempts d'arribar al 25% en valencià si no ho volen.