Els sindicats demanen a Sanitat concretar les inversions que comportarà el nou decret d'atenció primària

El Consell es compromet a negociar en taules tècniques el model que renovarà de dalt a baix la porta d'entrada dels pacients al sistema sanitari

Entrada del centre de salut de Russafa, a València (arxiu)
Entrada del centre de salut de Russafa, a València (arxiu) / Generalitat

Primera presa de contacte entre la Conselleria Sanitat i els sindicats per a negociar el decret sobre el nou model d'atenció primària que està dissenyant el govern valencià i que va anticipar el president, Carlos Mazón, en el debat de política general a les Corts fa una setmana. Entre altres canvis, el departament liderat per Marciano Gómez vol extrapolar l'organització jeràrquica dels hospitals als centres de salut i incorporar ferramentes d'intel·ligència artificial a les proves diagnòstiques o la demanda.

El Consell vol posar fi a l'estampa dels centres de salut saturats amb metges desbordats i, per a això, treballa en una nova regulació per a renovar de dalt a baix l'atenció primària a la Comunitat Valenciana i agilitzar l'entrada dels pacients. Este dimarts han començat les reunions amb els sindicats en la mesa sectorial de Sanitat per a intentar consensuar un decret que l'executiu autonòmic descriu com a "absolutament innovador" i que, segons assegura, farà un "salt qualitatiu" no sols en l'aspecte de l'assistència, sinó també en la promoció, prevenció i educació de la salut: el que es coneix com a medicina comunitària. L'objectiu fonamental és que l'accés dels usuaris siga "ràpid, àgil, dinàmic i eficaç", en paraules del conseller del ram, Marciano Gómez, en la roda de premsa posterior al ple del Consell.

Per a optimitzar el sistema de l'atenció primària s'adoptarà un model organitzatiu i jeràrquic similar al de l'atenció hospitalària, amb nous perfils que s'encarregaran de derivar els pacients i especialistes en medicina familiar i comunitària. A més, els centres es dotaran amb més recursos per a exploracions i proves. "Innovem en les mesures organitzatives perquè hi haja una gestió compartida, que cada professional sanitari atenga el que li pertoca, no tot el mateix facultatiu" ha resumit Gómez.

El conseller estava satisfet pel transcurs d'esta primera trobada amb les organitzacions sindicals en la taula sectorial. SATSE, CCOO-PV, UGT-PV i Intersindical Salut —tots excepte el Sindicat Mèdic CESM-CV— s'han mostrat contraris al decret proposat, sobretot per les formes, però han aconseguit arrapar a Sanitat un compromís, la que era la reclamació principal: el document continuarà negociant-se en taules tècniques.

Bona part dels recels que ha despertat el futur decret entre els sindicats s'expliquen per la falta de concreció. Els professionals qualifiquen el pla d'ambiciós, però poc realista, i volen que totes les novetats es consensuen amb els treballadors i les treballadores del sector. Per exemple, demanen clarificar com es portarà a terme tota la remodelació del sistema i exigeixen concreció en el pressupost que durà associat. Per a això, reclamen una memòria econòmica, el cronograma d'implantació i un pla d'inversions que especifique de quins recursos humans i infraestructures es disposarà. "És important que hi haja dotació suficient, una persona responsable i una gestió autònoma de les agendes perquè puguen millorar les llistes d'espera" ha apuntat Eva Plana, representant d'UGT. En la mateixa línia s'ha pronunciat Rosa Atiénzar, de CCOO, que ha alertat que sense xifres concretes sobre el paper tot quedarà en "un pla molt ambiciós que no podrà dur-se a terme per falta de recursos".

Altres crítiques incidien que és inapropiat establir un sistema d'atenció similar a l'hospitalari perquè l'atenció primària té unes característiques particulars. Un altre aspecte que també preocupa el col·lectiu sanitari és l'aplicació excessiva de la intel·ligència artificial. Consideren positiva esta tecnologia, sempre que no substituïsca el professional i acabe deshumanitzant l'atenció primària, que és la porta d'entrada del pacient en el sistema de salut.

També et pot interessar

stats