Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Els sindicats denuncien pics de fins a 500 persones en urgències per l'epidèmia de grip: "És inassumible"

En àrees sanitàries com la d'Elx, l'espera per a aconseguir cita en atenció primària pot arribar a vint dies, segons dades de CCOO-PV

En alguns punts, el temps mitjà d'espera per a aconseguir un llit en urgències arriba a dotze hores / À Punt NTC

El creixement meteòric de les infeccions per virus respiratoris a final de desembre ha empentat la pressió assistencial a l'alça en la xarxa pública. Mentre la Conselleria de Sanitat admet que hi ha "tensió" en les urgències i nega que puga parlar-se de "col·lapse", els sindicats alcen la veu per a denunciar que la situació en els centres de salut i hospitals valencians comença a ser crítica.

"Parlem en general d'una situació de pressió assistencial molt elevada i de tensió en el sistema sanitari", ha apuntat la secretària de la federació de Sanitat de Comissions Obreres del País Valencià, Rosa Atiénzar. Segons les dades d'aquest sindicat, l'impacte de la triple epidèmia de grip, covid i bronquiolitis és desigual i depén de l'àrea sanitària: hi ha centres de salut en què l'atenció es porta "al dia" i funciona bé", però en altres llocs l'espera mitjana per a aconseguir una cita mèdica és de nou dies. La pitjor part està a l'àrea de salut d'Elx, la demora pot arribar a quinze o vint dies en atenció primària. "És una situació totalment inassumible", ha manifestat la responsable sindical.

Incidència acumulada d'infeccions respiratòries (Sivira) / À Punt NTC

Paral·lelament, el sindicat d'infermeria Satse ha informat aquest dijous que alguns hospitals del territori, com el General d'Alacant, estan atenent pics d'urgències de fins a 500 pacients per la grip, la covid i altres infeccions respiratòries. Al departament de Sant Joan, segons la mateixa font, es dona servei a 400 pacients per dia i al de Torrevella s'han hagut d'ingressar malalts de grip i covid per les diferents unitats sense establir ubicacions concretes, "cosa que comporta tindre pacients amb aïllaments per tot l'hospital".

Una altra de les situacions més delicades es troba a hores d'ara al departament de salut de la Plana. A l'hospital de referència en aquesta àrea sanitària l'ocupació és del 100% i algunes habitacions han hagut de duplicar la capacitat amb llits supletoris. A més, s'ha hagut de contractar huit infermeres i huit tècnics en cures auxiliars per sobrecàrrega, perquè atenen una mitjana de 200 persones diàries amb pics de fins a 260, afig el sindicat. Fa dies, a més, que estan derivant pacients a l'Hospital La Magdalena.

Hi ha complicacions també al departament de salut d'Oriola. Segons el sindicat UGT, hi havia tretze pacients aquest dijous de matí en cua per a pujar a planta a l'Hospital del Baix Segura. A les urgències no donen l'abast, mentre que a la unitat de cures intensives no queden llits i un 90% estan ocupats per pacients amb grip, sobretot de tipus A, apunten dues delegades sindicals d'aquest centre.

Amb l'increment d'ingressos respiratoris en els hospitals valencians "no hi ha llits quirúrgics, per la qual cosa la reducció de llistes d'espera quirúrgiques està quasi suspesa. Només s'opera allò que no requereix ingrés hospitalari i les urgències", denuncien des de Satse. El departament de Dénia, amb tots els boxs d'urgències plens i lliteres als corredors, és un dels que té en vigor l'orde de suspendre tota l'activitat quirúrgica que requerisca ingrés.

Fins a dotze hores d'espera

En alguns punts com l'Hospital de la Ribera, el temps mitjà d'espera per a aconseguir un llit en urgències arriba a dotze hores, segons les xifres proporcionades per Satse. Ací hi ha en cua més de vint pacients. A altres malalts d'UCI els estan instal·lant en la Unitat de Reanimació Postanestèsica URPA de Quiròfan i es plantegen posar més llits en Reanimació. A l'Hospital de Manises hi ha quinze pacients pendents de pujar a planta, mentre que al de Llíria s'han hagut de duplicar les habitacions per a fer front als ingressos i hi ha llits en els corredors d'urgències. A l'Arnau de Vilanova les urgències estan "col·lapsades", amb molts malalts pendents de llit.

"La situació dels treballadors és de màxim estrés per les condicions i falta de plantilla, a més de la incomoditat per als pacients que acudeixen a urgències i han de quedar-se en llits en llocs provisionals, de pas i sense intimitat", denuncia Satse. Afig que s'estan enfortint els serveis d'urgències amb personal que "és totalment insuficient i no s'estan reforçant altres unitats ni substituint baixes". Per això, tots els sindicats del sector coincideixen a demanar a Sanitat un pla de contingència urgent per a consolidar les plantilles.

Sanitat

També et pot interessar