Els sindicats majoritaris de la sanitat es concentren contra el decret d’atenció primària

Demanen la retirada definitiva de l’actual text i una nova negociació amb “solucions reals”

Concentració dels sindicats sanitaris contra el decret d’atenció primària / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 de desembre 2024 - 07:00 Actualitzat: 17 de desembre 2024 - 20:52

Els sindicats SATSE, CCOO, UGT, Intersindical Salut i SIMAP han convocat este dimarts a les 17:00 hores una concentració conjunta a la plaça de la Mare de Déu de València per la retirada definitiva del decret d'atenció primària que pretén aprovar la Conselleria de Sanitat. Entre altres canvis, el departament liderat per Marciano Gómez pretén extrapolar l'organització jeràrquica dels hospitals als centres de salut i incorporar ferramentes d'intel·ligència artificial a les proves diagnòstiques o la demanda.

Les organitzacions de la taula sectorial —totes excepte el sindicat mèdic CESM-CV— es van mostrar contràries al decret proposat, sobretot per les formes, però en un principi van aconseguir arrapar a Sanitat un compromís, que era la reclamació principal: el document continuaria negociant-se en taules tècniques. Però la negociació es va paralitzar amb motiu de la DANA, tot i que algunes representants sindicals apunten que podria ser una excusa. És el cas d'Eva López, responsable d'acció d'Intersindical Salut, que pensa que la paralització ha sigut "estratègica", per a passar a decret llei qüestions com ara les unitats de prevenció de càncer de mama, la salut mental i les unitats de conductes addictives, sobre les quals els sindicats deixaren clar en la taula de negociació que no anaven a acceptar, segons ha indicat en declaracions a À Punt Notícies. En este sentit, ha denunciat "una falta de negociació", ja que "s'escolta, però no s'admet a tràmit cap de les al·legacions".

Ara, vora tres mesos després de la primera reunió demanen la retirada definitiva de l'actual text i l'elaboració d'una nova negociació amb "solucions reals", que sí que plantege una resolució realista dels problemes existents en atenció primària en particular, i en la sanitat valenciana en general. 

De fet, els sindicats arriben a esta concentració “després que Sanitat no haja admés cap de les qüestions fonamentals plantejades que inclouen, entre altres qüestions, la millora de les condicions de treball del personal sanitari i l'augment de les plantilles”, segons indicaren en un comunicat conjunt, signat per tots els grups sindicals i compartit amb els mitjans. 

Direccions de serveis "innecessàries"

En este sentit, les representants sindicals amb què ha parlat À Punt Notícies, han apuntat de forma generalitzada a la creació de 36 direccions de servei —amb un cost de quinze milions— que segons el decret són "imprescindibles", com una qüestió innecessària, que no millora la qualitat assistencial, però sí que empitjora les condicions de treball. María Luz Gascó, secretaria general autonòmica del sindicat SATSE a la Comunitat Valenciana, afirma que es tracta d'"institucions obsoletes", perquè l'atenció primària "no funciona amb un cap que mana i tots a obeir", sinó que és un equip multidisciplinari on cadascú té les seues competències. "Estem per a curar malalties, però sobretot per a educar i previndre les afeccions", assegura. Per a Rosa Atiénzar, secretària general de la Federació de Sanitat i el Sector Sociosanitari de CCOOPV, fer una única inversió en estes direccions de servei sense incrementar la plantilla només augmentarà la càrrega de treball dels i les professionals, fet que sols pot conduir a l'increment de la demora en l'atenció, la reducció del temps de consulta i l'empitjorament de l'atenció a la ciutadania.

En este sentit, la secretària d'UGT de Serveis Públics i responsable de Sanitat i Serveis Socials, Eva Planas, afirma que més que les direccions de serveis, el que cal és "un canvi de pla d'ordenació potent" que millore les condicions de treball i que adapte les ràtios de plantilla a la quantitat de faena. "No direccions que controlen i dirigisquen, sinó professionals que estiguen al servei de la ciutadania", ha postil·lat. Per la seua banda, Eva López, d'Intersindical, assenyala la "manca de places estructurals en totes les categories d'atenció primària".

Perjuí en la salut laboral dels professionals

Unes places que, a més d'escasses, moltes vegades queden desertes o es cobreixen amb professionals que no són de l'especialitat d'atenció primària, denúncia Concha Ferrer, coordinadora general de Simap. Afirma que la situació de l'atenció primària és "crítica" perquè la manca de professionals genera una sobrecàrrega en la resta que els afecta la salut laboral i mental. Les condicions són tan precàries i estressants, indica, que fins i tot hi ha professionals que prenen ansiolítics. Esta situació fa que ningú vullga treballar en atenció primària, "fins i tot els i les residents que acaben l'especialitat no ho volen", assevera. Per tant, explica, només queden els i les professionals més compromesos, que arriben a tindre uns nivells de perjuí en la salut laboral molt grans. "Això no es pot consentir, la Conselleria de Sanitat ha de cuidar la ciutadania, però també els treballadors", postil·la.

Per totes estes raons, Eva Planas, d'UGT, afirma que esta concentració és "l'inici de tot", i que no descarten fer més mobilitzacions o emprendre altres accions, com una vaga. "No descartem res, fins i tot una vaga, igual que el transport sanitari", ha assegurat. Així mateix, ha afirmat que, tot i que la paralització del decret ha sigut "perquè callem" i no es manifesten, "no callarem".

També et pot interessar

stats