Sis de cada deu pacients de Covid-19 presenten fatiga persistent un any després
Un estudi amb pacients de la primera onada apunta que el 2,5% continua patint tos, el 6,5% dolor toràcic i el 23,3% dispnea (falta d'aire)
El 61,2% dels pacients que van emmalaltir en la primera onada de Covid-19 continua patint fatiga, segons un estudi sobre símptomes respiratoris persistents encapçalat per la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid (URJC) en el qual participa també la Universitat Complutense de Madrid (UCM).
El treball, publicat en 'Lung', ha avaluat a pacients de cinc hospitals de Madrid i és un dels estudis amb seguiment més llarg, un any des de l'alta hospitalària.
A més de fatiga, es va registrar la presència d'altres símptomes respiratoris persistents: el 2,5% continua patint tos, el 6,5% dolor toràcic i el 23,3% dispnea (falta d'aire).
"Aquests resultats ens indiquen que s'ha de fer un seguiment proactiu de tots els pacients que han patit la Covid-19 ja que una fatiga considerable, tos, dispnea i dolor toràcic són els principals símptomes persistents", ha assenyalat César Fernández de las Peñas, Catedràtic del Departament de Fisioteràpia, Teràpia Ocupacional, Rehabilitació i Medicina Física de la URJC.
En altres estudis realitzats pel mateix equip s'ha trobat que el 70% dels pacients pateixen algun símptoma post-Covid.
Per a dur a terme l'estudi, es va seleccionar una mostra de 2.100 pacients dels quals finalment van participar 1.950, dels quals el 47% van ser dones i l'edat mitjana va ser de 61 anys.
En l'actualitat, aquest projecte continua en actiu, ja que al seguiment d'aquests pacients de la primera onada es sumen pacients de la segona i la tercera onada.
"El nostre objectiu és determinar i identificar possibles factors de risc i subgrups de pacients susceptibles de desenvolupar símptomes post-Covid", han apuntat Juan Torres Macho, investigador del Departament de Medicina de la UCM i coautor del treball.