Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Sis de cada deu platges valencianes pateixen erosió crònica

La Generalitat i una quinzena de municipis aborden la situació per a demanar mesures al Ministeri de Transició Ecològica

Una de les platges valencianes afectada per la regressió / À Punt NTC

En els últims cinquanta anys, el nivell de la mar ha pujat sis centímetres a les costes valencianes, amb efectes molt visibles a les platges. Sis de cada deu, el 64,8%, presenta retrocessos importants que s'agreugen amb cada nou temporal de mar, segons un informe del Ministeri per a la Transició Ecològica. El fenomen és especialment cridaner a Castelló i València, on l'erosió arriba als quaranta metres de mitjana. També ocorre, però, a Alacant, amb arenals que han perdut vora vint metres. 

Orpesa, Tavernes de la Valldigna, les Cases de Queralt de Sagunt, Nules o Guardamar del Segura són només alguns enclavaments que visibilitzen una realitat que recorre de nord a sud el litoral valencià, cada vegada més habitual i amb més força.  

Amb l'objectiu de pal·liar-ho, les administracions treballen en l'elaboració d'un Pla Estratègic Nacional per a la Protecció de la Costa davant dels efectes del canvi climàtic. Representants de la Conselleria de Transició Ecològica s'ha reunit aquest dilluns amb quinze ajuntaments afectats per la regressió del litoral amb la vista posada a consensuar actuacions comunes i les al·legacions que presentaran al text abans d'aquest divendres 22 de juliol, quan finalitza el termini. 

La Generalitat vol constituir un front comú amb els municipis que pateixen l'erosió a les costes per a traslladar al Ministeri la necessitat d'actuar "ja" sobre el fenomen. "Hem de deixar les actuacions que siguen un pegat i tindre unitats físiques d'actuació en què comprenguem bé què és el que interessa fer de forma integral", ha apuntat en declaracions a À Punt Paula Tuzón, secretària autonòmica d'Emergència Climàtica. 

Només el 32% dels arenals valencians són encara naturals, mentre que el 68% restant s'ha reomplit artificialment. Una aportació insuficient que, en alguns casos, la mar torna a engolir de nou en uns pocs dies. 

Abans i després a la platja de la Goleta, a Tavernes de la Valldigna / À Punt NTC
Medi ambient

També et pot interessar