Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Quatre dones i dos menors assassinats per la violència masclista a Espanya en només 24 hores

La Guàrdia Civil investiga tres crims a les províncies de Màlaga, Granada i Conca, on han mort quatre dones i dos menors

Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta / À Punt NTC
29 de juny 2024 - 19:00

Sis víctimes mortals, quatre dones i dos menors. És el balanç que deixa la violència masclista a Espanya en només 24 hores. En cas que el govern espanyol confirme que els tres crims ocorreguts en les últimes hores, que encara s’estan investigant, entren dins de la categoria de violència de gènere, ens trobaríem en una de les jornades amb la concentració més elevada de feminicidis dels últims anys.

Amb la tràgica xifra, fem l’entrada a l’estiu, el període de l’any en què s’acumulen les estadístiques més tràgiques d’agressions i assassinats masclistes. De fet, l’any passat, 20 de les 58 morts per esta causa a Espanya van ocórrer només entre juny i agost. 

Dos dels casos han tingut lloc a Andalusia durant la nit entre divendres i dissabte, amb menys de set hores de diferència. En el primer, l’autor confés —que havia deixat una carta on reconeixia els fets— va estrangular la seua dona de 76 anys a Fuengirola (Màlaga), i després s’ha intentat suïcidar ingerint pastilles. L’home finalment ha sobreviscut i ha sigut detingut per la Guàrdia Civil. 

El segon crim l’ha perpetrat presumptament un home de 34 anys a Zafarraya (Granada). L’home ha matat la seua exparella, una dona de vint anys, i a la mare d’ella, de 49, al domicili on les dos residien. Ho ha fet amb la mateixa escopeta que poc després hauria emprat per a suïcidar-se, ja a sa casa, segons ha informat la Guàrdia Civil. 

En el tercer cas, el més mortífer, intervé també la violència vicària, ja que l’autor no només va posar fi a la vida de la seua dona, també la dels fills dels dos, un de 5 anys i altre de 7. La Guàrdia Civil ha trobat les restes mortals de la mare i els dos menors esquarterats prop de l'habitatge on vivien a Las Pedroñeras, Conca. Fonts pròximes a la investigació han assenyalat que la dona figurava en el sistema policial de VioGén i tenia una orde d'allunyament del seu agressor.

Xelo Álvarez, presidenta de l’associació valenciana Alanna, subratlla la gravetat d'este últim cas, que evidencia que tant el govern com la resta d'administracions públiques han de revisar els procediments i els recursos destinats a la protecció a les víctimes, ja que en casos com estos "el que ha fallat és tot". "Quin missatge li estem traslladant a les dones que estan patint violència de gènere, abusos sexuals, violacions...?" pregunta retòricament Álvarez, que reflexiona sobre l'impacte que crims com estos, en què s'havia activat el protocol per violència de gènere, tenen sobre les futures denúncies.

Amb estes víctimes, el balanç de dones assassinades per violència masclista a Espanya durant 2024 ascendiria a 19, de les quals almenys dues de les morts haurien ocorregut a la Comunitat Valenciana. 

El Ministeri d’Igualtat convoca un comité de crisi

La ministra d’Igualtat, Ana Redondo, ha dit que ens trobem davant un "dia negre i tristíssim" que també és una jornada per a reflexionar i posar tots els mecanismes que estiguen a l'abast per a "erradicar este enorme problema".

En este sentit, la ministra ha convocat un comité de crisi dimarts que ve per a analitzar estos “terribles” assassinats. L’estiu passat, el Ministeri es va veure obligat a mantindre este tipus de reunions en fins a dos ocasions. Es tracta d’un òrgan que es va crear l'any 2022 que reuneix els ministeris de Justícia, Interior i Igualtat, les fiscalies i les comunitats autònomes en períodes d’alta concentració d’assassinats masclistes, on quan es produeixen feminicidis en què concorren circumstàncies d'especial rellevància. 

Davant les xifres aborronadores de crims masclistes, Redondo ha carregat contra els discursos negacionistes, que, segon ha advertit, “s’estan instal·lant en la societat espanyola” i “maten, alimenten l’odi, la dominació i el masclisme”. La ministra també ha recalcat la importància del paper de l’entorn en estos casos, i ha recordat la importància de denunciar sempre que es tinga coneixement d’un cas de violència “per a ser capaces de protegir millor i abans que es produïsca l’assassinat”. 

L’estiu, un període tràgic per a la violència masclista 

El repunt de casos coincideix amb el començament de l'estiu, uns mesos en què els experts observen un increment dels detonants de la violència masclista. L’estiu del 2023 va ser un període tràgic pel que fa a la violència masclista. Vint dones van morir a Espanya a mans de les seues parelles sentimentals o exparelles entre els mesos de juny (4), juliol (8) i agost (8). Per a Xelo Álvarez, la convivència i les tensions per les vacances i cuidar els fills solen estar darrere de l'augment de xifres en els períodes com l'estiu i Nadal. Coincideix amb ella la fiscal de Violència de Gènere de València, Susana Gisbert, que va explicar als micròfons d’À Punt, entre els factors de risc trobem en esta època està l’augment del temps de convivència entre víctimes i agressors, els problemes de custòdia de fills i filles i les ruptures de parelles. 

Però Gisbert també va recordar que l’increment dels casos “va més enllà de l’època estival” i també es va mostrar preocupada per l’entrada a les institucions públiques dels de discursos negacionistes. 

El 016, el telèfon d’atenció a les víctimes de violència masclista

Què és el 016 i per a què serveix? / À

Les víctimes de violència masclista tenen a la seua disposició el telèfon d’assessorament 016, un servei gratuït amb atenció 24 hores. Este número el pot utilitzar també qualsevol persona de l'entorn de la possible víctima de violència de gènere (familiar, amistat, veïnat, etc.) que vulga conéixer més informació sobre el recurs, sobre els drets de les víctimes de violència de gènere en matèria de serveis socials i assistència, d'ocupació i ajudes econòmiques, acolliment o assessorament jurídic, entre d'altres. No deixa rastre a la factura telefònica, però cal esborrar la telefonada del registre del dispositiu amb el qual s’ha telefonat.

Cal recordar que es tracta d’un servei d’informació i acompanyament, però en cas de presenciar una agressió o una situació d’emergència cal telefonar al 112. 

També et pot interessar