Directes
Ara en la televisió
BAMBANT PER CASA
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Per què el sistema immune d'alguns xiquets no respon a la bronquiolitis?

Investigadors espanyols descobreixen un biomarcador (miR-146a-5p) que explica la resposta anormal del cos

Descobreixen un biomarcador que explica la resposta anormal del sistema immune en xiquets amb bronquiolitis

Investigadors espanyols han descobert per què el sistema immune d'alguns xiquets no respon enfront de la bronquiolitis o les sibilàncies, quadres que poden arribar a fer-se crònics i derivar en una altra mena de malalties com l'asma.

La raó: la menor presència d'un biomarcador (el microARN denominat miR-146a-5p) en les vies respiratòries dels xiquets amb eixes afeccions, la qual cosa provoca que aquests pacients siguen incapaços de controlar la inflamació que es genera com a resposta a la infecció, i explicaria la cronicitat d'aquests quadres.

La investigació, els resultats de la qual publica la revista Cells, l'ha duta a terme un equip del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES) i de l'Institut d'Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD), en col·laboració amb investigadors de l'Hospital Severo Ochoa, de l'Hospital La Paz de Madrid, de la Universitat Alfonso X el Sabio i del Centre Nacional de Microbiologia.

Les malalties respiratòries com la bronquiolitis i els episodis de sibilàncies són de gran importància durant la infància, tant per la gran morbiditat que impliquen, com pel seu potencial de desenvolupar cronicitat que derive en malalties com l'asma, ha subratllat aquest divendres l'Institut de Salut Carlos III de Madrid.

L'equip d'investigació es va centrar a avaluar en xiquets amb bronquiolitis i amb episodis de sibilàncies la presència de l'esmentat biomarcador, que s'associa comunament a característiques antiinflamatòries, per a estudiar el seu possible paper en aquestes patologies.

Per a això, van realitzar tècniques de biologia molecular i cel·lular usant mostres d'aspirat nasofaringi de lactants amb bronquiolitis (tant durant la malaltia, com posteriorment a superar-la), de xiquets amb episodis de sibilàncies i de xiquets sans de la mateixa edat reclutats als hospitals de l'estudi.

A més, van fer servir models in vitro de cèl·lules epitelials de les vies respiratòries menudes provinents d'individus sans. En concret, “es va observar una reducció en l'expressió d'aquest biomarcador en les vies respiratòries de xiquets amb bronquiolitis i en mostres dels xiquets que van patir d'episodis de sibilàncies, en comparació amb els controls”, ha detallat Victoria del Pou, cap de grup del CIBERES en l'Institut d'Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD).

En els xiquets que van superar la bronquiolitis, la presència d'aquest marcador estava augmentada," encara que sense aconseguir els nivells de controls dels xiquets sans, per la qual cosa pot ser clau en la cronicitat de la inflamació”, ha explicat la investigadora.

També et pot interessar