El sistema del riu Túria entra en prealerta per sequera a causa de la calor i la falta de pluja
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer detallarà demà les restriccions adoptades després de reunir-se amb els regants afectats
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha anunciat que el sistema del riu Túria ha entrat en prealerta per sequera a causa de les elevades temperatures i la falta de pluja dels últims mesos. La mesura comportaria restriccions que hauran de ser acordades en la comissió de desembassament, una reunió convocada per a este dimarts a la qual assistiran també els regants de la demarcació afectada.
Les limitacions que es poden decretar es coneixeran després de la trobada extraordinària que tindrà lloc demà entre els representants de la CHX i els usuaris que s'integren en el pla especial de sequera. El president de l'ens gestor de la conca hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, explicarà després quines són les mesures establides, que no afectaran l'aigua per a l'abastiment humà.
La comissió de desembassament tractarà en exclusiva sobre el sistema Túria, l'únic pendent d'abordar, segons informa la CHX mateixa. A més, este dimarts es publicarà també l'informe de seguiment de sequera i escassesa. Segons les dades de l'última setmana del Ministeri per a la Transició Ecològica, a 30 de juliol, els embassaments de les conques del Xúquer i del Segura van continuar perdent reserves i es van quedar al 46,9 i al 20,4% de capacitat, respectivament, després de retrocedir 1,3 punts en el cas del Xúquer i 0,6 en el del Segura.
La Comunitat Valenciana pateix un dels pitjors anys hidrològics de la història pel que fa a dèficit de pluges. Això, afegit a les altes temperatures, dibuixa un escenari preocupant. A principis de juny, els embassaments del territori estaven al 54% de la capacitat i ara mateix, a principis d'agost, estan quasi vint punts per davall, al 35,48%. La xifra, alarmant ja de per si, ho és més encara si la comparem amb la de l'any passat per estes mateixes dates, quan els pantans estaven al 48%.
L'informe de seguiment de la sequera i escassesa d'aigua publicat este dilluns per la CHX identifica periòdicament els sistemes de la demarcació hidrogràfica segons l'escenari en què es troben: emergència (carestia greu), alerta (carestia severa), prealerta (carestia moderada) i normalitat (absència d'escassesa). El nivell d'emergència es determina tenint en compte el valor de l'indicador d'escassesa en els últims quatre mesos.
En el document, i en un missatge publicat en X, la CHX recorda que ara mateix hi ha quatre sistemes d'explotació hidrogràfica a la Comunitat Valenciana que estan en situació d'emergència: Palància - les Valls (des de desembre del 2023), Sénia-Maestrat (gener d'enguany), Marina Alta (febrer) i Marina Baixa (principi de juny). A més, estan en alerta tres més: Millars - Plana de Castelló, Serpis i Vinalopó-Alacantí. L'ens assenyala que, de moment, només el sistema Xúquer "continua amb valors i indicadors de normalitat".
Per a entrar o eixir d'un escenari d'escassesa no serà suficient que l'índex d'estat d'escassesa (IEE) presente els valors corresponents a l'escenari en qüestió, sinó que cal una certa continuïtat dels paràmetres per a evitar fluctuacions brusques que dificultarien la gestió o aplicació de les mesures. La CHX ja havia avançat que estava prevista l'entrada en prealerta del sistema del riu Túria, una situació que s'ha confirmat amb la publicació de l'informe este dilluns.
Quan algun escenari es troba en situació de carestia es poden adoptar les mesures necessàries per a pal·liar els efectes dins del marc d'actuació establit en el Pla Especial de Sequeres (PES). La decisió correspon a la junta de govern, a la comissió permanent de sequera o a la comissió de desembassament en les quals esta hi delegue, comptant amb el suport de l'Oficina Tècnica de Sequeres. En la presa de decisions es tindrà en compte l'especificitat de la zona afectada i la gravetat de la situació, segons la CHX.