La Societat Espanyola d'Epidemiologia considera un retrocés permetre tornar a fumar a les terrasses

L'entitat assenyala que l'exposició al fum de tabac té efectes perjudicials per a la salut de la població i que no existeix un llindar segur d'exposició 

Fumar en terrasses
Una dona fuma a la terrassa d'un local d'hostaleria / David Zorrakino (Europa Press)

La Societat Espanyola d'Epidemiologia ha lamentat aquest dimarts en un comunicat la decisió de la Generalitat de deixar de prohibir fumar a les terrasses, ja que consideren que és "un important pas arrere en la protecció de la salut de la població".

"La prohibició del consum de tabac a les terrasses de bars i restaurants no sols protegeix les persones no fumadores de l'exposició, a més s'associa a una reducció del consum i a la seua desnormalització", han subratllat.

En el comunicat també s'explica que les terrasses estan ja regulades per la vigent llei del tabac i que s'hi pot permetre fumar només si tenen com a màxim dos paraments laterals, a més de sostre, però que "aquesta norma ni es compleix ni es fa complir per les administracions".

Hostaleria sense fum

Segons han indicat el col·lectiu professional, la promoció d'una hostaleria 100% lliure de tabac, tant en els espais interiors com exteriors, va en la línia de la Declaració de la Fi de l'Epidèmia del Tabaquisme 2030, elaborada per més de seixanta entitats i organitzacions sanitàries, i que Espanya secunda. Per tant, la derogació d'aquesta norma, que va estar en vigor en quasi totes les comunitats autònomes, "suposa un clar retrocés per a aconseguir aquest objectiu".

A la fi de juliol de 2020, el Grup de Treball de Tabaquisme de la Societat Espanyola d'Epidemiologia ja va instar, precisament, "a ampliar els espais lliures de fum estenent la prohibició de fumar a totes les terrasses de bars i restaurants, entrades dels centres educatius, campus universitaris, espectacles a l'aire lliure, instal·lacions esportives i vehicles privats".

És per això que, des de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, es continua instant el govern espanyol que avance en l'aprovació del Pla Integral de Control del Tabaquisme, incloent-hi la promoció d'espais lliures de fum, particularment en el sector de l'hostaleria.

També et pot interessar

stats