La Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia, contra el terme 'violència obstètrica': “Promou un enfrontament entre dones i professionals”
En un comunicat, recorda que, en molts casos, són les ginecòlogues les primeres a detectar un cas de violència masclista en les seues pacients
La Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) s’ha posicionat en contra de la proposta de consideració de la violència obstètrica com un tipus de violència de gènere, ja que “promou un enfrontament entre les dones i els professionals” que acaba amb “la confiança” entre les dues parts, segons han explicat en un comunicat. A més, han denunciat que la tipificació penal d’aquest concepte “situa els professionals en un territori d'inseguretat i desprotecció jurídica insuportable”.
Tot i que no neguen l'existència d’aquest terme, ja que rebutgen la normalització de pràctiques com les cesàries o les episiotomies, han assegurat que aquestes “es produeixen en menys del 30% dels parts”. “A vegades la situació es complica i els professionals sanitaris han d'abordar aquests casos amb mesures adequades” han justificat, argumentant que les enquestes de satisfacció avalen les seues actuacions en l’atenció del procés de part.
Consideren “il·lògica” la inclusió de determinades pràctiques en el marc de la violència de gènere perquè la majoria de les especialistes del sector també són dones. “No podem banalitzar d'aquesta manera la violència de gènere, que és molt greu”. També han recordat que les dones ginecòlogues són, moltes vegades, les primeres persones a detectar un cas de violència masclista en les seues pacients.
El comunicat de SEGO arriba després del rebuig del Col·legi Oficial de Metges de València, que aquest dimarts també ha denunciat que aquest terme suposa un "atac directe" contra els metges especialistes en ginecologia, les comares i la resta del personal sanitari.
Per la seua part, la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat aquest dimecres que incloure el terme violència obstètrica en la llei de violència masclista "no criminalitza ningú" sinó que "defén les víctimes" i "obri la porta al fet que tinguen l'atenció que necessiten", siga "psicològica, de treball social o jurídica".
Per contra, el Grup Popular a les Corts ha registrat aquest dijous una proposició no de llei (PNL) que reclama al Botànic que la retire. La síndica popular, María José Catalá, ha qualificat de "manipulació aberrant del llenguatge" l'ús del concepte violència obstètrica i ha assegurat que els professionals tenen tot el suport del seu partit. Ha acusat PSPV, Compromís i Unides Podem de "criminalitzar-los"