Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

El Sol s’amaga durant vora cinc minuts

L’eclipsi total s’ha pogut veure en primer lloc a Mèxic, i després ha travessat els Estats Units i el Canadà

Imatge de l'eclipsi total de Sol / À Punt NTC

Més de trenta milions de persones han pogut veure, amb més o menys detall, l'eclipsi total de Sol, que ha començat a Mèxic i s'ha pogut gaudir en una franja que travessa Nord-amèrica fins al Canadà.

És un fenomen que ha deixat a fosques algunes parts del món prop de quatre minuts i mig. Uns moments en què s'ha fet de nit en ple dia, baixen les temperatures entre quatre i set graus, i causa molts trastorns als animals, que creuen que s’ha fet de nit i tornen al cau. 

Cronològicament, ha sigut a Mèxic on les primeres persones han vist com la Lluna ha cobert el Sol. Després el fenomen ha començat a travessar els Estats Units fins al Canadà. Per a molts, és un fenomen que només passa una volta en la vida perquè, encara que passa cada díhuit mesos, molt poques vegades és visible.

Un dels millors llocs per a veure l’eclipsi han sigut les cascades del Niàgara. Però la part dels Estats Units, perquè el Canadà ha tancat els seus accessos i ha decretat l'estat d'emergència davant de l’allau de turistes que s’esperava.

L'eclipsimania ha desbordat les reserves de les plataformes de lloguer de vacances als llocs des d’on ha sigut visible aquest impressionant fenomen.

A Espanya l’eclipsi només s'ha vist de manera parcial a Galícia i a les Canàries. L'agost del 2026 veurem un altre eclipsi de Sol al 100% des de punts de tretze comunitats autònomes, inclosa la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar