Les sol·licituds d'eutanàsia a la Comunitat Valenciana creixen un 22% fins a 56 demanades
El perfil predominant són pacients septuagenaris amb càncer o altres malalties de tipus neurològic i sols un 3% va canviar d'opinió en l'últim moment
Un total de 56 valencians i valencianes demanaren l'any passat l'eutanàsia, un 21,7% més que el 2022, segons les dades publicades este dijous pel Ministeri de Sanitat. I vora la meitat de les peticions, el 46%, foren ateses, de manera que este procediment regulat per a morir de manera digna a Espanya va realitzar-se sobre 26 persones en el territori.
Les xifres de l'evolució autonòmica estan lleugerament per davall de la mitjana estatal, on la quantitat de peticions va créixer un 24,8% el 2023, fins a les 766. Un total de 334 persones van rebre l'ajuda per a posar fi a la seua vida a tot el país i, a més, una quarta part de les sol·licitants de l'eutanàsia faltaren abans que es resolguera la demanda. Per comunitats, la valenciana és la cinquena que més peticions concentra, per darrere de Catalunya (219), Madrid (89), Canàries (62) i el País Basc (58).
Des que la llei que regula l'eutanàsia va entrar en vigor, el juny del 2021, s'han atés 1.515 sol·licituds de prestació d'ajuda per a faltar en tot l'Estat. Del total, les practicades arriben a 697. Són xifres extretes de l'"Informe d'Avaluació Anual 2023 sobre la prestació d'ajuda per a morir a Espanya". S'observa un increment progressiu de les peticions per any, amb 2023 com l'exercici en què més demandes sobre este dret s'han registrat, després de les 576 comptabilitzades el 2022 i les 173 del 2021. Cal tindre en compte, però, que en esta anualitat les dades se cenyeixen només al segon semestre.
Amb tot, la taxa de mortalitat per eutanàsia el 2023, va ser del 0,0767% del total de defuncions, cosa que reflecteix que "continua sent una opció minoritària i altament regulada", destaca el document.
Només el 3% canvia d'opinió
Una altra de les dades que llança el document és que tres de cada quatre sol·licituds presentades l'any passat (el 76%) es van acceptar. I menys del 3% de pacients als quals es va reconéixer el dret van canviar d'opinió i van revocar-ne la prestació, mentre que 33 van demanar ajornar l'eutanàsia una vegada aprovada, a penes un 4% del total. Per contra, en 188 casos es van denegar i 78 sol·licitants reclamaren contra la negativa en la comissió de garantia i avaluació d'eutanàsia, que va acabar estimant favorables més de la meitat (58%).
El perfil: 70-79 anys, amb càncer o malalties neurològiques
El 28% de les persones que demanaren sotmetre's a l'eutanàsia el 2023 tenia entre 70 i 79 anys, edat que pràcticament duplica la de l'any anterior. Els septuagenaris es converteixen així en el perfil més freqüent, l'edat mitjana se situa en 68,78 anys i la mediana —la que se situa just en el centre del conjunt— en 78,46. L'ajuda per a morir la van demanar pràcticament per igual els homes (50,7%) i les dones (49,21%). I ho van fer principalment per càncer i malalties de tipus neurològic, que tenien el 70% dels pacients (35% en cada cas).
Un dels requisits per a sol·licitar la prestació d'ajuda per a morir contemplats en la llei és la capacitat de fet, és a dir, que la persona siga capaç i conscient en el moment de demanar l'eutanàsia. Encara que la immensa majoria (95%) la tenia el 2023, un 15% estaven en risc imminent de perdre-la.
La prestació es realitza de manera preferent en l'àmbit de l'atenció primària i de la sanitat pública, que concentra el 92% dels casos. La majoria dels pacients va reclamar que fora un equip sanitari qui els donara la medicació (95%) enfront de l'autoadministració, opció triada només per díhuit persones. En el 47% dels casos els pacients van preferir rebre la prestació a l'hospital i un 44% al domicili. Un 12,5% es van acollir al programa de donació d'òrgans d'acord amb el protocol específic establit, 42 persones.