Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Llum verda als autotest d'antígens: Què són i com funcionen?

El Consell de Ministres ha aprovat la seua venda a les farmàcies sense recepta mèdica i començaran a vendre's en les pròximes setmanes

Imatge d'un test d'antígens / À Punt NTC

Els test d'autodiagnòstic amb antígens començaran a vendre's en farmàcies en les pròximes setmanes, i encara que no seran gratuïts sí que tindran "preus assequibles" per a la societat. En la roda de premsa del Consell de Ministres d'aquest dimarts no s'ha confirmat ni quan començaran a vendre's ni el preu que tindran, que no superarà els 10 euros. El que sí ha confirmat la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, és que, en cas de donar un resultat positiu, es considerarà un "cas sospitós" que haurà de ser confirmat amb PCR.

Què són els autotests d'antígens i com funcionen? / Marta Galindo

Auqesta mesura posarà a les mans de la ciutadania un instrument d'autocontrol en plena escala de contagis al conjunt de l'Estat. Una ferramenta senzilla, d'alta fiabilitat, que ofereix resultats en poc més de 15 minuts, però amb lletra menuda. Ens ho explica Eduardo Gómez Zorzano, responsable de departament científic de Cinfa, el primer laboratori espanyol que va rebre el permís de comercialització.

Quan s'ha d'usar?

Els tests d'antígens detecten les proteïnes del virus quan la infecció està activa. Però la fiabilitat decau en l'estadi inicial de la malaltia, generalment asimptomàtic. Necessiten un temps mínim d'incubació del coronavirus en l'organisme per a detectar el contagi.

Eduardo Gómez recomana fer-se la prova en cas de sospita, en l'interval de cinc a set dies posterior al contacte amb un positiu. "Seria important repetir-se la prova cada dos dies en aquest períod, ja que, si no, podries tindre un fals negatiu, que estaria indicant que no hi ha càrrega viral suficient". En cas de dubte, recomana consultar amb el farmacèutic i, en cas de positiu, traslladar la informació al centre de salut.

Com funciona?

Els autotests d'antígens estan dissenyats perquè els puga usar una persona sense coneixements mèdics, amb una operativa similar als tests d'embaràs.

El pacient ha d'agafar una mostra nasal amb un bastonet, però ha de furgar 2,5 cm a les fosses, una profunditat molt inferior a la que requereixen les mostres de PCR i "similar a clavar-se el dit al nas", segons Gómez. La mostra es barreja amb un reactiu en un tub, del qual cal agafar unes gotes que es deixaran reposar després en un casset, el dispositiu del text. Després d'uns quinze minuts d'espera, eixiran els resultats. Si hi ha contagi apareixen dos línies de color, C (control) i T (test). Però "si no apareix la segona, la T, el resultat seria invàlid i estaria indicant que hi ha hagut algun error".

Quina és la fiabilitat?

Els tests d'antígens tenen valors d'especificitat, sensibilitat i precisió "bastant elevats", afirma Gómez, que recorda que les autoritats europees recomanen que aquestes proves estiguen en nivells superiors al 90% de fiabilitat per a poder ser comercialitzades.

Quin és l'avantatge sobre les PCR?

A canvi d'una menor fiabilitat en els primers dies de la malatia -necessiten un temps d'incubació- els tests t'antígens són més senzills, ràpids i sobretot, més còmodes. A diferència de les PCR, per a fer-se la prova no cal demanar cita en un centre de salut, passar uns dies d'espera abans de la prova i esperar 24 hores més per a conéixer els resultats. Les més de 22.000 farmàcies que hi ha a Espanya també faciliten l'accés, fins i tot en nuclis de població xicotets, segons destaca el sector, que creu que aquest producte ajudarà a descongestionar els sistema primari de salut.

Val per a viatjar?

Amb l’objectiu de facilitar la circulació de persones entre els països que formen la Unió Europea, el dia 1 de juliol va entrar en vigor el certificat digital, un document que permet viatjar a qualsevol persona que acredite que bé ha sigut vacunada contra la Covid-19, bé ha passat la malaltia, bé s’ha fet una prova amb resultat negatiu.

Quant a aquest últim punt, les úniques proves que tenen validesa oficial actualment són una PCR amb resultat negatiu feta en les últimes 72 hores o un test d’antígens fet en les últimes 48 hores. I perquè tinga validesa oficial, l’informe del resultat ha de ser expedit per hospitals, centres de proves o autoritats sanitàries. Per tant, en el cas dels autotests d’antígens no seria una prova vàlida per a viatjar, ja que no està expedida per cap centre o autoritat sanitària oficial.

Quant costa?

Encara que el Ministeri de Sanitat no ha donat el preu, s’estima que estarà entre els 5 i els 10 euros, tenint en compte el que costa en altres països veïns que ja el comercialitzen. A Portugal costa entre 7 i 10 euros, a França en costa 5,20, a Bèlgica està entre 7 i 8 euros i a Alemanya el preu frega els 5 i 10 euros.

Què passa si és positiu? 

Un test amb resultat positiu ha de considerar-se com un cas sospitós, no com un cas confirmat d'infecció activa. Per tant, s'ha de contactar amb les autoritats sanitàries, comunicar el resultat i demanar cita per a la seua confirmació a través de la web coronavirusautotest.san.gva.es; l'APP GVASanitat o el telèfon 900 300 555. Mentrestant, cal aplicar les mesures de precaució i protecció habituals, inclòs l'aïllament.

Què passa si és negatiu?

Un resultat negatiu tampoc s'ha d'interpretar com un cas descartat d'infecció activa, ni té validesa oficial com una prova diagnòstica d'infecció activa (PDIA) negativa vàlida, per exemple, per a viatjar a països on es requerisca presentar un justificant de no tindre Covid-19. Sanitat Universal recomana mantindre les mesures de prevenció.

També et pot interessar