Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

L’OCU alerta dels riscos de jugar amb inflables en àrees aquàtiques

Es recomana fer-ne ús sempre que toque terra, que una persona adulta hi estiga vigilant i cal evitar els corrents

Set consells bàsics de seguretat en l'aigua / Albert Sanz

Amb el començament de l’estiu i les vacances escolars, xicalla i adults gaudeixen de l’oci amb activitats aquàtiques i consegüentment augmenten els riscos d’ofegament, ja siga a la mar, a les piscines o als pantans. En alguns casos aquestes tragèdies tenen relació amb la pràctica lúdica amb inflables, sovint de gran mida, amb forma d’animal i anses per muntar-se al damunt. Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), aquests ítems es consideren joguets aquàtics, i no elements de seguretat, per la qual cosa no estan obligats a complir unes normes bàsiques de flotabilitat.

Aquesta organització recomana només usar els inflables en aquells casos en què es toque terra, si hi ha una persona adulta vigilant, i mai a la mar, perquè el corrent podria arrossegar-los cap a l’interior. També remarca que cal tindre molta cura si ens llancem damunt del joguet d’un bot prop de la vora de la piscina, perquè podríem rebotar i colpejar-nos-hi.

A més, l’OCU ofereix set consells bàsics de seguretat a l'aigua: 

1. Tindre socorristes sempre prop: Han d'evitar-se les platges sense socorrista. A les piscines públiques i de comunitats de veïns de més de 20 o 30 habitatges o a les piscines de més de 200 m² de superfície, la presència és obligatòria.

2. Respectar la jerarquia de les banderes: Les platges amb bandera verda assenyalen una mar tranquil·la, al contrari que la bandera roja, que prohibeix el bany. La bandera groga indica condicions poc favorables per al bany: compte amb els menors.

3. Embarcar de manera segura: Si es navega en una embarcació d’algun esport nàutic, cal usar jupetí salvavides i assegurar-se que la xicalla va igualment protegida.

4. Anar amb compte amb els salts: S'ha d'evitar bussejar o saltar en aigües tèrboles, ja que podria haver-hi roques o altres persones nadant que no són visibles. En la piscina, cal evitar que xiquets i xiquetes córreguen i juguen prop de la vora.

5. Demanar ajuda si cal: Si dins de la mar estàs cansat, agita els braços per a demanar ajuda. Després, posa’t d'esquena i mou les cames per a impulsar-te. 

6. Eixir de l'aigua si hi ha tempesta: Si comença a ploure i s'observen llamps, cal eixir de la platja o de la piscina pel risc que ens hi atrape algun. L'aigua és conductora de l'electricitat, especialment en la mar, per la sal que conté. 

7. Telefonar als serveis d'emergència a l'112 en cas d'accident en l'aigua.