Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

SOS Mediterranée i MSF deixen l'Aquarius i busquen un altre vaixell per als rescats al Mediterrani

La decisió s'ha vist forçada pels obstacles que la Unió Europea interposa a les organitzacions que donen assistència als migrants.

SOS Mediterranée i MSF deixen l'Aquarius i busquen un altre vaixell per als rescats al Mediterrani

SOS Mediterranée i Metges sense Fronteres (MSF) han arribat a la conclusió que l'Aquarius ja no pot realitzar les operacions de recerca i assistència dels immigrants que es troben en perill, perquè els últims dos mesos ha estat amarrat al port de Marsella, sense cap disponibilitat per a dur a terme la missió humanitària. Conseqüència, declaren les ONG, d’una campanya política, judicial i administrativa per part d’Europa. Per això és tan important, expliquen, prendre una decisió que afavorisca prosseguir amb la missió de recerca i salvament de migrants en perill en el Mediterrani central.

En aquest sentit, Mila Font, delegada de MSF a València, ha afirmat en Les notícies del migdia  que la decisió és el resultat d'una campanya encapçalada pel govern italià amb el suport d'altres estats per a "desletigimar i obstaculitzar" el treball de l'organització. "No volen que hi haja organitzacions que rescaten persones i tampoc testimonis del que està passant al Mediterrani", ha afegit. 

Ahir dijous, ambdues organitzacions publicaren un comunicat a Twitter explicant els motius de vore’s obligats a buscar un nou vaixell amb qui assistir als migrants, recerca que està duent a terme actualment l'ONG francesa. Entre les raons inclouen que han sigut víctimes d’una campanya de desprestigi realitzada pel govern italià, juntament amb altres estats europeus, amb la finalitat de dificultar la seua tasca d’ajuda. Les seues operacions han sigut atacades repetidament pels estats de la Unió Europea amb diferents tàctiques, com denunciar l’Aquarius per activitats criminals. “Acusacions clarament absurdes” declaraven els organismes al seu comunicat.

La directora general de Metges sense Fronteres, Nelke Manders, considera que és un dia trist, ja que Europa ha “sabotejat activament els intents d’altres per salvar vides”, i que “la fi de l’Aquarius significa més morts en la mar i més morts innecessàries de les quals ningú serà testimoni”. Durant 18 mesos de maniobres de descrèdit per part de la Unió Europea, s’han deixat persones rescatades en alta mar durant setmanes, negant-les l’accés a ports segurs i l’assistència d’altres vaixells.

A més, malgrat que tres anys arrere Europa es va comprometre a no obligar cap rescatat a tornar a Líbia, 14.000 persones han sigut forçades a tornar a les costes libaneses fins ara enguany, de manera que s'han violat el dret internacional i els principis humanitaris. La majoria de les 2.133 persones mortes al Mediterrani en 2018, s’estima que partien de Líbia.

Des que va començar la tasca d’ajuda de l’Aquarius en el 2016, el vaixell ha rescatat vora 30.000 migrants entre les costes d'Itàlia, Líbia i Malta, 629 dels quals es deixaren al port de València el passat juny. Metge sense Fronteres n'ha assistit més de 80.000 a la mar Mediterrània des de 2015. Malgrat això, actualment no hi ha cap mecanisme de rescat dedicat al Mediterrani central.

“Ens neguem a romandre inactius en la costa, perquè les persones continuen morint”, declarava la responsable d’emergències del MSF, Karline Kleijer, “Mentre les persones patisquen en la mar i en Líbia, MSF continuarà buscant formes de brindar-los atenció mèdica i humanitària.” Per la seua banda, SOS Mediterranée recalca que continuen totalment compromesos amb la labor dels salvaments, i els reprendran a principis del 2019. “Hui més que mai necessitem el suport de tots els ciutadans que encara creuen en els nostres valors d’humanitat en la mar”, afegia la seua directora general, Sophie Beau.

També et pot interessar