L’STEPV presenta una iniciativa per a reduir les ràtios en educació
A través d'una iniciativa legislativa popular volen proposar unes ràtios màximes de vint alumnes en primària, secundària, batxillerat, FP i EOI
El secretariat nacional de l'STEPV ha presentat una iniciativa legislativa popular en les Corts per a reduir les ràtios en l'educació infantil, educació primària, educació especial, educació secundària obligatòria, batxillerat, formació professional i escoles oficials d'idiomes en els centres educatius sostinguts amb fons públics dependents de la Conselleria d'Educació.
En concret, proposa una reducció de ràtios d'acord amb la Xarxa d'Atenció a la Infància de la Comissió Europea per a Infantil i unes ràtios màximes de vint alumnes en primària, secundària, batxillerat, FP i EOI.
En centres de caràcter singular la ràtio proposada és de deu alumnes i en centres d'educació especial, variable segons la tipologia de l'alumnat, però sempre per davall de la ràtio actual. Igualment s'estableix que, en cas d'escolaritzar alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, la ràtio es disminuirà en tres alumnes per aula.
També es recomana una reducció de ràtio alumnat-professorat de Pedagogia Terapèutica, Audició i Llenguatge i Orientació per davall de la ràtio actual, per a poder atendre millor aquest alumnat amb més necessitats. "És una demanda que des de fa anys estan demanant els centres educatius per a atendre en millors condicions l'alumnat valencià", explica l'organització en un comunicat.
Durant el curs 2020-2021 la reducció de les ràtios per la pandèmia va ser una de les mesures més celebrades pel professorat, que ja era necessària abans de la pandèmia per a complir amb la mateixa normativa d'inclusió educativa del 2018 que exigeix una atenció de l'alumnat el més individualitza possible. Sense aquesta reducció de les ràtios resulta "pràcticament impossible atendre aquesta exigència normativa".
Malgrat que la Conselleria d'Educació ha iniciat el camí de la reducció de les ràtios en diverses localitats, per a l'STEPV és "una mesura encara insuficient perquè no és generalitzada en tot el País Valencià ni a totes les etapes educatives".
"La reducció de les ràtios es fa ara més necessària que mai per la situació en què la pandèmia ha deixat el nostre alumnat. És un fet que fa falta més atenció individualitzada per a combatre els efectes negatius que ha deixat la covid-19 emocionalment entre l'alumnat, però també entre el professorat", defenen.
Segons calcula l'STEPV, la presentació de la iniciativa ha de ser acceptada per la mesa de les Corts, cosa que previsiblement tindrà lloc al setembre. A partir d'aquest moment, hi ha un termini màxim d'un mes per a iniciar el procés d'arreplega de firmes i arribar a 10.000 en un termini de huit mesos.
La Intersindical Valenciana començarà una campanya de recollida de firmes, tant presencials com telemàtiques, perquè "el màxim nombre de ciutadans i ciutadanes se sume a la iniciativa, es tramite posteriorment en les Corts i s'aprove".