La supervivència del càncer infantil creix un 18% els últims 25 anys
L’Hospital La Fe aplica una tècnica que, amb una sola gota de sang, diagnostica la gravetat de la malaltia i l'evolució, el que possibilita prescriure el tractament adequat
La supervivència del càncer infantil ha augmentat, de mitjana, un 18% els últims 25 anys. Per grups tumorals, des de finals dels noranta, on més ha crescut la supervivència, un 17%, és en les leucèmies. Són algunes de les dades positives que deixa el càncer infantil i que aquest dimecres s’han fet públiques a l’Hospital La Fe de València, on s’ha presentat una nova tècnica de diagnòstic, a través d'una sola gota de sang, per als menors que pateixen la malaltia. Cada any es diagnostiquen vora 150 casos de càncer al territori, segons les dades facilitades per Sanitat.
Els avanços mèdics són, precisament, una de les causes que està darrere de l’augment de la supervivència. La millora de les tècniques permet un diagnòstic precoç i un millor coneixement dels tumors en la població infantil.
Així, si en el període comprés entre el 1983 i el 1994 la taxa de supervivència se situava en el 64%, en l’últim període del qual es tenen dades, el del 2007 al 2020, aquesta xifra creix fins al 83,5% en el cas de les xiquetes i el 81% en el dels xiquets.
Quant als grups tumorals, s’ha incrementat un 15% en els linfomes, un 17% en leucèmies i un 12% en tumors del sistema nerviós segons la comparativa de les dades del 1999 i el 2020, l'últim període disponible.
Són algunes de les dades que s’han fet públiques després de la reunió del Comité de Coordinació per a la Gestió de l'Atenció Assistencial dels Casos de Càncer Infantil i de l'Adolescència, que aquest dimecres han presidit el cap del Consell, Ximo Puig, i el conseller de Sanitat Universal, Miguel Mínguez.
El diagnòstic primerenc és clau per a abordar la malaltia. La Comunitat Valenciana participa en dos projectes d’investigació: la iniciativa Primage, liderada per l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe, que consisteix en la creació d'un banc d'imatges obtingudes amb tècniques d'intel·ligència artificial per a estudiar els tumors pediàtrics, així com un altre projecte europeu per a desenvolupar un passaport digital per a pacients de càncer infantil amb la finalitat de poder conéixer i controlar-los la salut al llarg de la vida.
A banda d’aquestes iniciatives d’intercanvi d’informació i d’aproximació a la malaltia, l’altre front per a frenar-la a temps és el diagnòstic. Les biòpsies poc invasives són un gran avanç per al tractament i diagnòstic del càncer en els més menuts.
D’aquesta manera, una vegada conegut el diagnòstic, a patir de l'extracció d'una xicoteta mostra de sang, es pot saber com és de greu la malaltia i com anirà de ràpida i iniciar, com més prompte millor, el tractament més adequat.