El Suprem avala que les comunitats de veïns poden vetar la instal·lació d'apartaments turístics

Els magistrats dona la raó a dues comunitats de propietaris del País Basc i Astúries

Un carrer del centre de València, una zona de les que concentra un nombre més gran d'apartaments turístics / À Punt NTC

El Tribunal Suprem (TS) ha avalat que es veten els apartaments turístics en les comunitats de propietaris en les quals es prohibeix expressament en els estatuts que els habitatges s'usen per a exercir una activitat econòmica. Els magistrats han conclòs que el lloguer d'habitatges per a ús turístic és una activitat econòmica, per la qual cosa han donat la raó a dues comunitats de propietaris: una a Sant Sebastià (Guipúscoa) i una altra a Oviedo (Astúries). Així les coses, han ordenat la interrupció de l'activitat de lloguer turístic en diversos pisos.

En les dues sentències, la sala civil ha aclarit que en cap dels casos examinats es tracta d'aplicar la nova regulació de la llei de propietat horitzontal —que disposa que l'acord pel qual es limite o condicione l'exercici d'aquesta activitat requerirà el vot favorable de les tres cinquenes parts del total dels propietaris—, sinó de determinar si en els estatuts comunitaris existeix una prohibició de destinar els pisos a l'ús turístic.

En el cas de l'edifici d'Oviedo, el tribunal ha explicat que si s'apliquen els estatuts socials hi ha una prohibició —la validesa de la qual no es discuteix— per la qual en els pisos independents de l'edifici no podran exercir-se activitats professionals, empresarials, mercantils o comercials de cap mena; i se'n reserva l'ús al de caràcter exclusivament residencial.

Per a la sala, l'activitat desplegada en els dos pisos de l'edifici "té naturalesa empresarial i comercial, prestada per una societat mercantil i, per això, hem d'atorgar la raó a la part demandant, en el sentit que existeix una prohibició estatutària inscrita, que vedava la destinació dels referits immobles com a habitatges d'ús turístic".

En el segon cas, alguns propietaris d'habitatges d'un edifici de Sant Sebastià van demandar la comunitat amb la finalitat que s'anul·lara la prohibició arreplegada en les normes de l'edifici per la promotora, incloses en els contractes de compravenda d'habitatges, que establia que quedava prohibida la realització d'activitat econòmica (oficina, despatx, clínica, etc…) llevat que la mateixa subcomunitat del portal l'autoritzara per unanimitat.

La sala subratlla que "el lloguer d'habitatges per a ús turístic és una activitat inclosa en la prohibició estatutària, perquè és una activitat econòmica, equiparable a les activitats econòmiques que a títol exemplificatiu s'enumeren en els estatuts, caracteritzades totes elles per ser usos diferents del d'habitatge i en els quals concorre un component comercial, professional o empresarial".

També et pot interessar

stats