El Suprem considera els ‘riders’ falsos autònoms
L’alt tribunal incideix que l’empresa no és només mitjancera, sinó que fixa les condicions essencials del servei.
El Tribunal Suprem ha reconegut que hi ha una relació laboral com a fals autònom entre un repartidor i l’empresa Glovo.
La sala quarta del Suprem ha estimat així un recurs de cassació per a unificar la doctrina després d’una sentencia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de març del 2020. En aquesta sentència es va considerar que l’extreballador de Glovo, acomiadat l’any 2017 després de dos anys de servei, era un fals autònom i va obligar l’empresa a readmetre’l i a indemnitzar-lo.
El Suprem incideix ara que l’empresa no és només mitjancera en la contractació de serveis entre comerços i repartidors, sinó una empresa de missatgeria que fixa les condicions essencials per a la prestació del servei.
Antecedents
No es tracta de la primera vegada que un jutjat estima una demanda i interpreta la relació laboral entre l’empresa i els repartidors. Al juny del 2019 el jutjat social número 5 de València també va sentenciar que els 97 repartidors de l'empresa Roodfoods Spain, matriu de Deliveroo, en aquesta ciutat, eren empleats i no autònoms.
També el jutjat social número 19 de Madrid va estimar al juny del 2019 la demanda presentada per la Tresoreria General de la Seguretat Social contra Deliveroo i declara que els prop de 500 repartidors demandants, coneguts com a riders, estaven subjectes a una relació laboral amb la companyia en què van prestar serveis.
Un informe de la Inspecció de Treball determinava que aquests repartidors estaven sota una “falsa aparença” d’autònoms per compte propi per a “encobrir” una relació laboral ordinària amb la companyia Deliveroo.