El Suprem desestima la demanda de Món Orxata contra Facebook per tancar la seua pàgina amb dades falses
L’alt tribunal rebutja que existisca un dret absolut a tindre compte en la xarxa social si s'incompleixen les condicions d'ús
La sala civil del Tribunal Suprem ha dictat una sentència en la qual rebutja que existisca un dret absolut a tindre presència en les plataformes de xarxes socials si no es compleixen les condicions d'ús establides pels proveïdors de serveis. D'aquesta manera, l'alt tribunal desestima el recurs de l'empresa d’Alboraia Món Orxata, que va considerar vulnerat el seu honor per la inhabilitació del seu compte amb el missatge "tancat permanentment".
Els fets es refereixen a un compte obert per aquesta empresa el 2010, que a més va obrir dues pàgines en Facebook, amb el nom del perfil "Món Orxata", data de naixement "6 de maig de 1978", edat "39", gènere "masculí" i domicili "València, Comunitat Valenciana, Espanya". Després de rebre una denúncia anònima, la xarxa social va inhabilitar el 2016 el perfil, va eliminar-hi l'accés i el va incloure en una llista de control de comptes falsos perquè van considerar que es va crear amb dades falses. En buscar el compte en la xarxa apareixia l'expressió "tancat permanentment" al costat d'un mapa amb la ubicació de l'empresa, recorda el Suprem.
Un jutjat de Montcada va desestimar el 2021 la demanda interposada per Món Orxata SL contra Facebook Ireland i Facebook Spain SL per intromissió il·legítima en el seu honor, decisió que va confirmar el maig del 2022 l'Audiència Provincial de València, que va concloure que les dades proporcionades en obrir el perfil no s'ajustaven a la realitat. Ara, el Tribunal Suprem coincideix amb aquesta decisió i desestima el recurs de l'empresa, que al·legava que Facebook havia inhabilitat sense avís previ el compte, fet que havia danyat la seua reputació, ja que el missatge "tancat permanentment" podia interpretar-se com que el negoci havia tancat.
El tribunal considera justificada i legítima la inhabilitació del perfil en Facebook de la firma d'Alboraia perquè no va proporcionar el nom real ni informació veraç en crear el perfil i perquè, a més, el va utilitzar amb finalitats comercials, en contra de les condicions establides per la xarxa social. En la sentència, facilitada aquest divendres pel TS, la sala assenyala que el missatge de tancament que apareix en el perfil no constitueix una intromissió il·legítima en el seu dret a l'honor i que, a diferència del que sosté l'empresa d'Alboraia, no comunica el tancament permanent del negoci, sinó del perfil en Facebook.