El Suprem porta per primera vegada l'amnistia al Tribunal Constitucional

Considera que la llei vulnera una sèrie de drets protegits en la Constitució, entre ells, el d'igualtat

La façana del Tribunal Suprem, en una imatge d'arxiu
La façana del Tribunal Suprem, en una imatge d'arxiu / Eduardo Parra (Europa Press)

El Tribunal Suprem considera que la llei d'amnistia vulnera una sèrie de drets protegits en la Constitució, entre ells el d'igualtat, i per això ha acordat plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat centrada en els delictes de desordes públics i atemptat contra l'autoritat. Amb esta decisió, la sala penal porta per primera vegada la llei d'amnistia davant del Tribunal Constitucional, que haurà de dirimir si és conforme a la carta magna.

Ho fa en un acte dictat en el marc del recurs d'un condemnat per desordes públics ocorreguts a Girona després de la sentència del procés, en el qual indica que "la norma qüestionada repugna el dret constitucional a la igualtat davant de la llei" i veu "arbitràries les raons" adduïdes per a justificar "el tractament clarament discriminatori" que la llei imposa.

Al pronunciament, de 49 folis, el Suprem acorda plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat després d'estudiar el cas de dos condemnats per desordes públics per uns fets ocorreguts a Girona després de la sentència que va condemnar l'exvicepresident català Oriol Junqueras i altres líders del procés. "No presentem un dubte", assenyalen els magistrats, que insisteixen que tenen clar que la llei d'amnistia vulnera diversos punts de la Constitució i que acudeixen al TC perquè és la seua competència, "en exclusiva", pronunciar-se sobre la legalitat de la norma.

En el Suprem consideren que la llei d'amnistia ofereix un tractament diferent de favor dels qui van delinquir amb el propòsit d'afavorir el procés secessionista català enfront dels qui van cometre estos mateixos delictes animats per qualsevol altra finalitat.

També et pot interessar

stats