Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El Suprem rebutja les limitacions als habitatges d'ús turístic al centre de València

Dona la raó així a la patronal d'apartaments i habitatges d'ús turístic que les considerava il·legals

Façana d'un edifici del barri de Ciutat Vella, a València / À Punt NTC

El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs que l'anterior corporació municipal de València va presentar contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana del 21 de novembre del 22, que anul·lava les limitacions del Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella als Habitatges d'Ús Turístic (PEP), i condemna a l'Ajuntament a pagar les costes del procés.

La patronal d'apartaments i habitatges d'ús turístic de la Comunitat Valenciana, personada en el procediment a través de la seua delegació a València (Viutur), ja havia advertit en les al·legacions al PEP de la il·legalitat de les limitacions per la “falta de fonamentació” i l’“existència de jurisprudència”, els dos arguments que el TSJ va assenyalar en la sentència contra el PEP confirmada ara pel Suprem.

En concret, el Tribunal Suprem ratifica l'anul·lació dels tres requisits que l'anterior govern municipal va voler imposar a l'activitat d'habitatges d'ús turístic: que foren només propietats de particulars que estigueren en el mateix habitatge, amb autorització prèvia de la comunitat de propietaris, i per un màxim de fins a 60 dies a l'any. Així mateix, exigeix que es mantinga l'activitat d'ús turístic als habitatges que tinguen el corresponent número de registre turístic, per a impedir l'intrusisme en el sector, tal com Viutur demanava. 

L'associació d'apartaments i habitatges d'ús turístic de València va detectar “innombrables defectes de forma” sobre la documentació recollida en la modificació del PEP i presentada per l'anterior corporació municipal. D’entre altres destaquen per greu, la falta de signatura del document d'abril de 2023 que, segons denuncien, no ha sigut subscrit ni pel cap de Secció Tècnica del Centre Històric, ni pel cap de Secció de Gestió i Planejament, ni pel cap del Servei Municipal de Gestió de Centre Històric.

Respecte al contingut de l'última modificació del PEP, Viutur sosté que les limitacions imposades al desenvolupament d'activitats econòmiques no estan justificades per “raons imperioses d’interés general”, ja que, com demostra un dictamen pericial encarregat a un perit en planificació urbanística i edificació, “els documents utilitzats per a justificar la MPEP, tenen un elevat biaix, manquen de rigor i objectivitat”.

El pronunciament també considera que la incidència d'aquestes opcions turístiques sobre l'evolució del preu de l'habitatge en la zona és nul. Finalment, l'informe pericial desmunta el suposat impacte social i encariment del nivell de vida dels habitants, ja que la presència de turistes allotjats en les VUT de Ciutat Vella (4.338 de places, segons l'INE), només representen l'1% del total de persones que viuen, treballen i visiten el districte diàriament.

Per totes aquestes raons, Viutur proposa a la nova corporació municipal de València una taula de diàleg per a aconseguir “d'una vegada per sempre” una ordenança sobre els habitatges turístics que reconega les VUT inscrites en el Registre de Turisme amb anterioritat a Llei de Turisme de juny 2018. També que permeta lluitar contra l'intrusisme, la competència il·legal, i l'allotjament turístic sense control, amb les mesures necessàries per a garantir un turisme responsable i sostenible.

València Habitatge