"T'assassinen la filla i damunt et xafen"
Reclamen 30.000 euros en costos judicials a la família d'una jove de 16 anys que va morir a Barraques en l'accident d'un vehicle amb un guarda-raïl
"Era la nostra única filla i la vida se'ns n'ha anat amb ella. La justícia l'ha maltractada, com si fora fem. T'assassinen la filla i damunt la xafen".
És la sensació que li ha quedat a Paloma Garzó després de saber que l'Audiència Nacional no només ha desestimat la denúncia pel sinistre en què va morir Alba, la filla de setze anys, sinó que també ha condemnat la família a pagar més de 30.000 euros pels costos judicials. La gran majoria, 27.000 euros corresponen a l'informe que l'empresa de manteniment de la carretera va emetre per a certificar el bon estat del guarda-raïl. La peça de metall que va matar la jove del Port de Sagunt i el copilot del vehicle en què viatjava.
L'accident va passar l'11 d'octubre de 2015 a l'A-23 al seu pas per Barraques, en el punt 55 en sentit cap a València. Segons l'informe de la Guàrdia Civil la conductora del Ford S-Max en què viatjava Alba va perdre el control "per distracció o somnolència" i va xocar frontalment contra el guarda-raïl que separa els dos sentits de l'autovia.
No és habitual que un guarda-raïl entre dins un vehicle i mate dues persones
"No és habitual que un guarda-raïl entre dins un vehicle i mate dues persones", explica la família, que va emparar la denúncia en un informe pericial que apuntava un presumpte manteniment incorrecte de l'estructura de ferro, que segons diuen encara no s'ha resolt.
Apunta la família que entre les recomanacions del Ministeri de Foment hi ha la de protegir la separació d'autovies com l'A-23 amb un sistema de doble guarda-raïls en lloc d'un de senzill, com hi havia en aquest cas, la qual cosa pensen que hauria minimitzat les conseqüències de l'accident. "La funció del guarda-raïl és retornar el cotxe a la calçada i en aquest cas era impossible", explica Rafael, el germà de Paloma i oncle de la víctima. Manté que Foment és responsable i acusa els governs de complicitat en accidents com el que ha patit la neboda per la falta de supervisió sobre les contractes de manteniment.
No volíem diners, però tampoc que tracten Alba com fem
La família d'Alba assegura que havien denunciat "perquè no tornara a passar" i per a reclamar "una llei que obliguen al manteniment periòdic dels guarda-raïls". I buscant aquest bé comú no arriben a comprendre que els castiguen amb unes costes tan elevades per un informe de part, el de l'empresa de manteniment. A ells el peritatge els havia costat poc més de dos mil euros, un abisme en comparació amb els 27.000 que els reclamen.
"Nosaltres no volíem diners, que malauradament no em tornarien la meua filla, però tampoc podem permetre que la tracten com si fora fem", adverteix Paloma, que lamenta la revictimització que els ha suposat la condemna en costes. La situació, segons entén, evidencia "fins a quin punt es pot ser cruel amb una família que ha perdut una xiqueta de setze anys".
Tot i la decisió en contra de l'Audiència Nacional i la impossibilitat de recórrer a instàncies superiors, la família d'Alba assegura estar valorant alternatives dins la via judicial "perquè es faça justícia".