El tabac mata el doble que la Covid-19

Quasi huit milions de morts per fumar el 2019, segons un estudi de 'The Lancet', mentre que la pandèmia ha causat 3,5 milions de víctimes mortals

Un home fumant
Un home fumant / Shutterstock

El tabac va causar quasi huit milions de morts el 2019, quan el nombre de fumadors va augmentar fins als 1.100 milions al món, segons revela un estudi publicat aquest dijous per The Lancet. Unes dades que mostren la letalitat que provoca fumar, quasi el doble de morts dels provocats per la pandèmia de la Covid-19 fins ara.

Segons l'estudi, difós en vespres del Dia sense Tabac, el 31 de maig, una de cada cinc morts d'homes és provocada pel tabac, que causa malalties cardiovasculars, pulmonars i traqueals, entre altres.

Els investigadors, que van analitzar 3.625 informes relatius a 204 països sota l'auspici del programa col·laboratiu denominat "Càrrega mundial de morbiditat", van constatar que un 90% dels nous fumadors es fan addictes abans dels 25 anys.

Previndre l'accés al tabac dels joves seria una mesura efectiva per a reduir el vici en futures generacions, assenyalen els experts, que reconeixen que la interferència del sector tabaquer és un dels principals factors que impedeixen acabar amb aquesta "epidèmia" sanitària.

Un 30% menys de fumadors en els últims 20 anys

Els autors assenyalen que, si bé des de 1990 s'ha reduït en general la prevalença de l'hàbit de fumar (en un 27,5% en el cas dels homes i en un 37,7% per a les dones), en una vintena de països el vici ha augmentat significativament entre els homes i en dotze, entre les dones.

En la meitat dels estats examinats, la reducció de la prevalença no ha anat al mateix ritme que el creixement de la població, la qual cosa resulta en un increment del nombre absolut de fumadors.

Els deu països més fumadors

Els deu països amb més consumidors de tabac el 2019, que comprenen quasi dos terços de la població fumadora mundial, són la Xina (amb 341 milions), l'Índia, Indonèsia, els Estats Units, Rússia, Bangladesh, el Japó, Turquia, Vietnam i Filipines.

Els llocs amb més consum per persona se situen sobretot a Europa, apunta l'informe, que agrega que, el 2019, es van registrar en el món uns 155 milions de fumadors entre 15 i 24 anys, i que l'edat l'edat mitjana per a començar a fumar de manera habitual és als 19 anys.

L'estudi també detecta un increment del nombre de persones que mastega tabac, fins a uns 273 milions, sobretot en el sud-est asiàtic (amb l'Índia al capdavant), on el consumeixen almenys un 25% dels homes de més de 15 anys.

Els autors, que no van analitzar la incidència de substituts del tabac com els cigarrets electrònics, demanen als governs que adopten polítiques eficaces per a reduir la presència en la societat de l'hàbit de fumar i previndre la iniciació entre els joves, la qual cosa inclou eliminar productes de nicotina amb sabors.

En l'estudi lamenten que, després que 182 països hagen ratificat el 2005 la Convenció marc per al control del tabac de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 2018 només 62 tenien programes amplis contra l'hàbit que inclogueren ajudes per a deixar-lo; advertiments sanitaris i prohibició d'anuncis i patrocinis, i únicament 38 tenien els nivells d'impostos recomanats.

Segons els autors, augmentar els impostos sobre el tabac és una mesura "eficaç i rendible", sobretot si la recaptació s'inverteix en programes de control del tabac i altres serveis de suport social i sanitaris.

També et pot interessar

stats