Tal dia com hui fa 127 anys un jove llaurador trobà la Dama d'Elx

El 4 d’agost del 1897 un llaurador trobava esta icona ibera mentre treballava en la millora de les instal·lacions agrícoles d'una finca a l'Alcúdia, a cinc quilòmetres d'Elx

Un jove agricultor, Manuel Campello Esclapez, va descobrir la Dama d'Elx a l'agost del 1897
Un jove agricultor, Manuel Campello Esclapez, va descobrir la Dama d'Elx a l'agost del 1897 / À Punt

El 4 d'agost del 1897, Manuel Campello Esclapez, un jove llaurador veí d'Elx, va descobrir el bust quan cavava. En aquell moment treballava a la finca del metge Manuel Campello Antón. Curiositats de la història, els dos homes es deien igual, però no tenien cap nexe familiar. Encara que inicialment la idea del metge era conservar l'escultura ibera, catorze dies després de la troballa, la va vendre per 4.000 francs al Museu del Louvre, a través del Departament d'Antiguitats Orientals. El bust va eixir d'Elx el 30 d'agost cap a Alacant, on va embarcar amb destinació a Marsella (França). Després la portaren a París.

Ara bé, segons el treball de fi de grau d'Arantxa Luna de la Universitat Miguel Hernández d'Elx publicat el 2019, la venda de la Dama d'Elx l'any 1897 no es va ajustar a les normes vigents a finals del segle XIX. Luna explica que el Codi Civil del 1889 distingia entre troballa i tresor. "La troballa és quan trobes un objecte que té propietari, però el tresor és quan no es coneix l'amo, com és el cas de la Dama d'Elx", assenyala Luna, que recorda que esta disposició està vigent en l'actualitat. El Codi Civil establia la copropietat d'un tresor entre el descobridor i el propietari del terreny on l'havien localitzat, però en este cas la compravenda es va fer al marge de la llei, de manera irregular, ja que el descobridor no va rebre ni un cèntim.

El treball també explica que la venda de la Dama va tindre molta repercussió en la promulgació de lleis de patrimoni posteriors. Fins i tot hi va haver cites expresses, molt crítiques, en els diaris de sessions de les Corts Generals i el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Tornada a Elx

La Dama d'Elx va tornar a Espanya el 1941, gràcies a un intercanvi d'obres d'art amb França. No obstant, no tornaria a Elx, sinó a Madrid: la van depositar al Museu del Prado, on es va exposar durant trenta anys. El 1971 va passar a formar part dels fons del Museu Arqueològic Nacional.

La Dama només ha estat a Elx l'any 1965 pel seté centenari del Misteri d'Elx, i el 2006, quan va vindre cedida temporalment durant sis mesos i va ser un autèntic èxit col·lectiu, tant per al Ministeri de Cultura com per a la ciutat, que va rebre 380.000 visitants.

També et pot interessar

stats