Tancades al bany les platges de la Pobla de Farnals per una taca a la mar
El servei de qualitat d'aigües, depenent de la Conselleria d'Agricultura, ha explicat que demà dimarts tindran els resultats de l'anàlisi de la taca, però han avançat que tot apunta que "no és res contaminant"
Les platges de la Pobla de Farnals (Horta Nord) —incloent-hi la platja Nord i la platja Pobla Marina— estan tancades al bany per una taca que s’ha detectat a la mar este dilluns de migdia, concretament, prop de l’espigó nord, segons ha informat l’Ajuntament en un comunicat.
El servei de salvament i socorrisme ha telefonat al Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat després d’albirar la taca i, tot seguit, la Guàrdia Civil ha tancat les platges com a mesura preventiva.
Segons han indicat fonts de l’institut armat al Consistori, la taca ha arribat des de la zona de Sagunt (Camp de Morvedre) i ha arribat a les platges a causa de les condicions adverses de la mar. A més, s'ha informat que al llarg del dia es tancaran més platges des de Sagunt fins a Massamagrell (Horta Nord), ja que s'han detectat altres taques similars a la costa.
Per la seua part, la Direcció General de l'Aigua ha comunicat a l'Ajuntament que es procedirà a analitzar les aigües al llarg d’este dilluns. Una anàlisi essencial per a garantir la seguretat dels banyistes i determinar l'origen i la naturalesa de la taca.
De moment, s'ha hissat la bandera les platges tancades, que indica la prohibició de bany fins a un altre avís per part de les autoritats competents. Des del Consistori es demana que se seguisquen les indicacions que tant Guàrdia Civil com a Policia Local i salvament i socorrisme vagen donant per a garantir la seguretat.
L'Ajuntament de la Pobla de Farnals mantindrà informada la població sobre qualsevol actualització a través dels canals habituals com la web municipal, les xarxes socials o el bàndol mòbil.
La Guàrdia Civil està sobrevolant la taca per a determinar les dimensions, segons ha explicat a À Punt. En tot cas, s'ha deixat clar que és el Servei de Qualitat d'Aigües el que ha de determinar la composició de la taca. La Benemèrita ha recomanat vigilar les platges entre Sagunt i Alboraia
Per la seua banda, el servei de qualitat d'aigües, depenent de la Conselleria d'Agricultura, ha explicat que demà dimarts tindran els resultats de l'anàlisi de la taca, però han avançat que tot apunta que "no és res contaminant".
Enric Palanca, alcalde del municipi, ha especificat en declaracions a À Punt que, de bon matí, els socorristes han observat “alguna mena de bromera” a l’altura de l’espigó de la plaça i, per això, han telefonat a l'112. Com que les condicions per al bany no eren òptimes i ja i hi havia bandera groga, han decidit posar la roja i informar la gent que era millor que ni tan sols es banyaren a la vora, per precaució.
També ha dit que els socorristes no han abandonat els seus llocs i han fet seguiment durant tot el matí. “Ara mateix no hi ha cap taca a la mar, però cal ser prudents”, ha sentenciat.
Quant a l’origen de la taca, ha indicat que és prompte per a saber-ho i que caldrà esperar els resultats de les anàlisis, que arribaran este dimarts. Preguntat per si pensa que pot ser un vessament, afirma que els vessaments incontrolats són un problema greu, ja vinguen de depuradores o de connexions irregulars. I, en cas que fora un vessament procedent de les clavegueres, ha indicat que caldria esbrinar quina és la font i actuar. “No és la primera vegada que passa. El Mediterrani, per desgràcia, no és un mar obert i el que tirem torna”.
Diverses banyistes amb les quals ha parlat À Punt han indicat que no sabien res de la prohibició del bany fins que no han arribat a la platja este matí. Malgrat això, han decidit quedar-s'hi i aprofitar per a prendre l’aire i el sol. A més, hi ha qui no té tanta por i s’ha apropat a la vora per a banyar-se i refrescar-se un poc.