Tàrbena celebra una vegada més la festa per a reivindicar el parlar salat

Mallorquins van repoblar este municipi de la Marina Baixa a principis del segle XVII i encara hui en dia es poden sentir els habitants parlar de sa o tarbener

Municipi de Tàrbena
Municipi de Tàrbena / Turisme Comunitat Valenciana

El valencià és una llengua rica i diversa, i un dels llocs on podem trobar una de les nostres variants dialectals més peculiars és Tàrbena (Marina Baixa). El municipi va ser repoblat per mallorquins a principis del segle XVIII i, hui en dia, més de 400 anys després, encara es pot sentir com els seus habitants salen els articles.

És per això que el Centre d'Estudis de Repoblació Mallorquina al Regne de València, amb el suport de l'Ajuntament de Tàrbena, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Diputació d'Alacant i altres entitats, celebren, un any més (la primera edició va ser el 2016), la Festa des Parlar de Sa per a reivindicar esta variant dialectal, també anomenada tarbener.

La festa, que sempre es fa el primer cap de setmana de juny, tindrà lloc este mateix dissabte a les 18:30 hores a la plaça Major de la localitat. La jornada estarà farcida d'activitats, amb un homenatge musical al Surdo, un recital de l'alumnat del CEIP Sant Salvador i l'Escola de Teatre de Tàrbena, la dansada de la Unió Musical de Tàrbena i l'actuació musical de La Llavor.

També s'entregaran els premis del IX Concurs Literari en Tarbener Adolf Salvà, que volen fomentar la producció escrita del parlar salat entre l'alumnat i potenciar-ne l'estima. Per això, es demana als participants que utilitzen la modalitat tarbenera del valencià i que incloguen una sèrie de paraules genuïnes. El jurat estarà format enguany per Jordi Colomina, membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la cantant Noèlia Llorens i J. Salvador Soliveres Sifre, representant de Tàrbena.

En darrer lloc, també hi ha previst un sopar de cabasset a la mateixa plaça per a acabar sa festa de sa millor manera possible.

Quatre segles de parlar salat

Per a comprendre com és possible que trobem este dialecte més propi de les Balears en un poble de l'interior de la Marina Baixa, hem de retrocedir quatre segles en el temps. L'any 1609 es va produir l'expulsió dels moriscos del Regne de València, fet que va suposar una pèrdua d'un terç de la població valenciana i un dur colp per a l'economia.

Per esta raó, els senyors territorials de l'època van captar llauradors de les Illes Balears per a ocupar les terres abandonades. Els nouvinguts van repoblar principalment les comarques de la Marina, la Safor i el Comtat, tot i que també van arribar a altres, com la Vall d'Albaida, la Ribera i la Canal de Navarrés.

Però, amb el pas del temps, el rastre del parlar sa es va anar perdent a les diverses zones que van rebre els emigrants balears. Excepte a Tàrbena, on encara sobreviu l'article salat, i s'ha convertit, sens dubte, en un dels senyals identitaris que ompli de més orgull als tarbeners i tarbeneres.

Esta unió amb Mallorca es va ratificar el 1997 amb l'agermanament de Tàrbena amb la població illenca de Santa Margalida, que es creu que és l'origen des d'on van partir els emigrants que van repoblar les zones valencianes deshabitades. Un gest que fa més fort encara este lligam entre valencians i mallorquins.

També et pot interessar

stats