La tardor del 2024 ha sigut més càlida i plujosa del que és normal, amb rècord de precipitacions
L’Aemet publica l’informe sobre la tardor meteorològica, que recull les dades excepcionals de la DANA
Amb la tardor finalitzada l’Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) ha publicat un informe sobre l'estació des del punt de vista meteorològic, que deixa clar que ha sigut un període de contrasts entre el sud i el nord de la Comunitat Valenciana i amb una presència inusual quant als registres tant de pluja com de calor.
El novembre més càlid des del 1961
Pel que fa a les temperatures, la tardor del 2024 ha sigut la sèptima més càlida de la sèrie i la sexta del segle XXI, amb un mes de setembre fred i un octubre més càlid del que és habitual, per a acabar amb un mes de novembre que ha sigut el més càlid de la sèrie.
I si els registres de la temperatura mitjana en Espanya han quedat en valors càlids, d’un 1,1 °C per damunt de la mitjana d’esta estació, al sud de la Comunitat Valenciana la tardor va tindre un caràcter extremadament càlid, al que ha contribuït sobretot les altes temperatures del mes de novembre, 2,8 °C per damunt.
A més, Aemet destaca dos episodis amb temperatures molt càlides per al moment de l’any: el primer, del 29 d’octubre a l’11 de novembre, i el segon, del 14 al 21 de novembre.
A l’octubre les precipitacions quasi dupliquen les xifres d’altres anys
La tardor va començar amb un mes de setembre humit pel que fa a les precipitacions i el mes d’octubre va tindre un caràcter extremadament humit, que es va situar com en el més plujós de tota la sèrie històrica, amb unes precipitacions pròximes al doble del que seria habitual.
Com a contrast, novembre, va ser molt sec, amb pluges anecdòtiques que no van arribar ni a la meitat de l'habitual, fins a convertir-se en el segon novembre més sec del segle XXI, només per darrere del 2004.
En el seu informe, Aemet remarca en este sentit el dia 29 d'octubre del 2024, per l’episodi extraordinari de precipitacions molt intenses que va afectar l'àrea mediterrània de l'est peninsular, amb la ja més que coneguda arribada d’una DANA. També de vents molt humits que, en travessar un Mediterrani més calent del que seria freqüent, va desembocar en importants sistemes de tempestes.
Tot i que l'organisme estatal no ho reflecteix en l’informe, cal recordar que entre el 29 i el 30 d'octubre Torís, a la Ribera Alta, va assolir 771 l/m² en 24 hores, dels quals 185 es van acumular en tan sols una hora, cosa que va marcar un rècord d'Espanya en eixe període.
Esta gran quantitat de precipitacions a la meitat i el nord de la Comunitat Valenciana evidencia la diferència amb el sud, que ha presentat valors completament diferents, els d’una tardor seca.
De fet, esta realitat s’evidencia encara més amb les dades dels pantans, que acumulen quantitats molt dispars: mentre el pantà de Maria Cristina, a la Plana Alta, està a quasi un 90%, el d’Amadòrio, a la Marina Baixa, només està a poc més del 10%. En resum, mentre que els sistemes d’embassaments de la Marina Baixa-Serpis estan al 14,69%, els dels sistemes Palància, Millars i Sénia se situen al 92,98%.