Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

El tauró nodrissa, un bon bioindicador de la contaminació de la Mediterrània

Personal de l'IMEDMAR analitza la qualitat de l’aigua a través d’aquesta espècie marina

Imatge d'arxiu del tauró nodrissa / À Punt NTC

Personal de l'IMEDMAR de Calp investiga la contaminació de la mar a través d'una espècie abundant davant de la Mediterrània, el tauró nodrissa o gat, ja que els professionals han detectat que és un bon bioindicador per a conéixer la qualitat de l'aigua. Especialment pel que fa a metalls pesants.  

El tauró és una espècie demersal, ovípara, d'hàbits nocturns, que reposa en fons arenosos, s'alimenta de crustacis, mol·luscos i cefalòpodes marins. “El fet que siga sedentari, que visca en una mateixa zona, el fa vulnerable a la contaminació”, explica l’investigador Alejandro Molera. 

Les femelles desoven al novembre i ponen un centenar d’ous de forma rectangular i allargada i amb prolongacions filamentoses, que també estan exposats als nivells de contaminants dissolts en l’aigua. “Ens donen informació puntual de l’estat on s’ha post l’ou”, afegeix. 

Durant aquests anys d'investigació, els ous utilitzats són de la costa alacantina i els resultats són preocupants. Molera assegura que des que van començar el projecte fa cinc anys han vist que a poc a poc els nivells han pujat, especialment del plom i el cadmi, “elements prou tòxics”. 

Ciència

També et pot interessar