La taxa de pobresa i exclusió per comarques: la Marina Baixa és on més creix i el Camp de Túria, l'única on baixa
L'indicador europeu Arope mostra un repunt de 2,7 punts en la taxa general de la Comunitat Valenciana, i evidència que la pobresa i l'exclusió afecten més a les dones i, de forma molt contundent, també als menors de setze anys
L'indicador europeu Arope (que analitza l'evolució del risc de pobresa i exclusió social) mostra una tendència preocupant en diverses comarques valencianes. Les dades dibuixen un mapa autonòmic on les comarques del sud registren les pitjors dades i les del nord, les millors. Els indicadors també mostren la major vulnerabilitat de les dones i especialment dels menors de setze anys. La taxa que marca el risc de pobresa i exclusió social de la Comunitat Valenciana es va situar el 2020, primer any de la pandèmia, en el 27,1%, xifra que suposa un repunt de 2,7 punts sobre l'any anterior, segons les dades publicades aquest dimecres pel Portal Estadístic de la Generalitat.
El risc de pobresa i exclusió més elevat de la Comunitat Valenciana es registra a la Marina Alta, amb una taxa del 40,9% i un repunt en l'últim any del 20,29%. Però és la Marina Baixa, que té una taxa del 39,6%, la que pitjor evolució registra entre 2019 i 2020, en viure un repunt d'aquest risc del 27,74%, la més alta de tota la Comunitat Valenciana.
El Baix Segura, l'Alacantí, el Baix Maestrat, el Baix Vinalopó i la ciutat de València també es troben en la part de l'estadística que evidencia una major vulnerabilitat. Per contra, solament hi ha dues comarques amb una taxa de pobresa inferior al 20%: són els Ports (18,9%) i l'Alt Maestrat (19%).
L'evolució en general ha sigut negativa i totes les comarques, excepte el Camp de Túria (on aquest indicador s'ha reduït un 0,47%), han vist créixer la vulnerabilitat de la seua població. Els repunts oscil·len entre el 2,26% de l'Alcoià i el mencionat 27,74% de la Marina Baixa.
Dades iguals o pitjors que el 2014
La progressió d'aquest indicador en l'històric mostra el repunt general i també reflecteix que la taxa de pobresa i exclusió de la Marina Alta (41%). En altres com la Marina Baixa o l'Alacantí és ara superior que fa set anys, moment en el qual es va registrar l'últim gran repunt en el risc de pobresa i exclusió. En 2017 també van pujar les dades, però de forma menys agressiva.
D'altra banda, les dades mostren clarament la major vulnerabilitat de les dones. A totes les comarques, excepte en l'Horta Oest, la taxa de pobresa i exclusió femenina és major que la masculina. En el conjunt autonòmic, les dones tenen una taxa del 29,3%, més de quatre punts per damunt de la dels homes (24,9%). Aquesta diferència és major en comarques com l'Alcoià, el Baix Segura, el Camp de Morvedre o la Vall d'Albaida.
La situació dels joves, finalment, és més complicada encara. A comarques com la Marina Alta, la taxa de pobresa i exclusió de la població major de setze anys és del 53,6%. A la Marina Baixa (47,7%) i al Baix Segura (43,8%) aquesta vulnerabilitat afecta també a vora la mitat de la població més jove. La dada més baixa en aquesta part de l'estadística, la registra la Vall d'Albaida, amb el 26,8% dels menors de setze anys en risc de pobresa.