Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

Els tècnics de Sanitat aborden este dilluns les actuacions per l’emergència sanitària de la pigota del mico

Dimarts el ministeri traslladarà la informació de l’ara denominada mpox a les comunitats autònomes

Seu del Ministeri de Sanitat a Madrid / Gustavo Valiente (Europa Press)
À Punt NTC @apuntnoticies
15 d'agost 2024 - 12:43 Actualitzat: 19 d'agost 2024 - 09:21

Els tècnics dels organismes sanitaris es reuneixen este dilluns per a posar en comú i discutir les actuacions que es deriven de l'emergència sanitària internacional pel brot de la coneguda com a pigota del mico, ara denominada mpox, a Àfrica. Així ho confirmava el Ministeri de Sanitat, que ha concretat que Espanya també participarà eixa mateixa jornada en el Comité de Seguretat Sanitària de la Unió Europea, juntament amb la resta de països, per a analitzar la situació.

El ministeri feia este anunci després que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) decretara l’emergència de salut pública de preocupació internacional, el seu nivell d'alerta més alt, pel brot d'mpox a Àfrica, sorgit a la República Democràtica del Congo i causat per una nova variant del virus més greu i letal. El nombre de casos des de principi d'any ha superat el total de l'any passat, amb més de 14.000 diagnòstics i 524 morts.

Davant d'esta emergència sanitària, este dilluns seuen en la taula els representants del Centre Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, del Centre Nacional d'Epidemiologia, del Centre Nacional de Microbiologia, de la Divisió de VIH i Vacunes.

A més, el Ministeri de Sanitat ha comunicat que este dimarts es reunirà la ponència d'alertes, que integren representants de totes les comunitats autònomes, per a debatre si es modifica alguna recomanació de vigilància o vacunació.

A Espanya, des de l'inici del brot el 2022, s'han notificat 8.104 casos confirmats d'infecció per mpox en dèsset comunitats autònomes, dels quals 7.521 van ser durant el 2022. Enguany s'han notificat a la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica 264 casos d'mpox, la majoria d’homes amb una mitjana d'edat de 37 anys i nascuts a Espanya.

En l’últim mes, se'n van notificar casos en nou comunitats autònomes, entre elles la valenciana que, amb onze, és la quinta on més diagnòstics d’esta malaltia s’han fet. Encapçala el llista amb el màxim nombre de casos la Comunitat de Madrid.

Vacunació per a grups de risc

El ministeri també ha recordat que la vacunació a Espanya es va iniciar el juny del 2022 i les indicacions actualment són per a grups de risc: pacients que mantenen pràctiques sexuals de risc, especialment, però no exclusivament persones gais, bisexuals i homes que tenen sexe amb homes.

Així mateix, també és aconsellable que es vacune la gent que té risc de contraure la pigota del mico pel contacte amb possibles infectats, com ara el personal sanitari de consultes especialitzades en malalties de transmissió sexual, que atenen persones amb pràctiques d’alt risc, o el personal de laboratori que treballa amb mostres que poden estar contaminades.

Les autoritats sanitàries també recomanen administrar-se la vacuna a qui treballa en la desinfecció de superfícies en locals on es mantenen relacions sexuals de risc, sempre que no es puga garantir l'ús adequat d'elements de protecció individual. Així mateix, ho recomanen per als contactes estrets que no hagen passat la malaltia.

Sanitat