Receptes de psicologia per a sobreviure als sopars i dinars de Nadal
Parlem amb el psicòleg Enric Valls, que ens dona diversos consells per a evitar els conflictes i poder gaudir de les trobades familiars aquest Nadal
És època de trobades familiars. Bé siga sopant la nit de Nadal, dinant a l'endemà o celebrant Cap d'Any o el dia de Reis, retrobar-se amb la família en aquestes dates és pràcticament un costum de compliment obligat per a la majoria de la gent.
Molts ho gaudeixen, sobretot després de dos anys de mitges celebracions a causa de la covid, però per a altres aquests retrobaments poden resultar estressants i una bomba de rellotgeria per a l'esclat de conflictes.
Per a poder gaudir de les festes amb la família pacíficament i evitar discussions, el primer que aconsella Enric Valls, psicòleg expert en salut i educació, és evitar temes polèmics. La política, la religió, assumptes d'herència i fins i tot el futbol són desencadenants que poden arruïnar un sopar. "S'ha de fer un pacte de no agressió", és a dir, "comprometre's a deixar a banda aquests temes conflictius durant les dues o tres hores que estem junts", explica Valls.
En aquest sentit, el millor és oblidar per un moment els temes que ens preocupen i donar importància en les converses a aquells aspectes que ens fan il·lusió: un nou projecte, un viatge pròxim o qualsevol pla de futur.
Per altra part, és inevitable que en les reunions familiars es note la bretxa generacional. Segons Valls, en les persones majors és habitual que existisca un terme que en psicologia s'anomena "rigidesa mental": a causa de les circumstàncies que hagen viscut, tindran una mentalitat més oberta o més tancada. Per això, a l'hora de parlar amb els avis i les àvies, "la paraula clau és la paciència". Com més majors són les persones, també són més complexes i, si quan intentem tindre una conversació amb elles, s'inclinen per temes polèmics, "val més donar-los la raó i intentar canviar de tema". Així, el més important en aquestes situacions, és mantindre la calma i no alimentar el conflicte.
I amb els més joves? Amb ells cal intentar que la taula siga la millor xarxa social, "que connecten amb els temes de què s'està parlant" i interactuar amb ells "de coses quotidianes que els interessen".
Amb tot això, però, és molt probable que caiga algun comentari o pregunta que ens faça sentir incòmodes. Les més clàssiques: "Encara no tens parella? Quan tindreu fills? T'has engreixat! Que primeta que estàs, què no menges?"... Si et sonen, Valls ho té clar: "Davant de preguntes impertinents, respostes impertinents".
Un truc per a afrontar aquest tipus de preguntes és contestar amb una cosa que no té res a veure. "En psicologia hi ha un concepte que es diu la metàfora amb la incertesa, és a dir, mesclar dos refranys o metàfores que no tenen sentit per a descol·locar la persona que està preguntant", com per exemple, "A la taula i al llit, tota pedra fa paret".
Per descomptat, les respostes assertives com "No estic d'acord amb això que em dius" o "No estic còmode contestant-te a això", així com utilitzar simplement el silenci com a resposta són tècniques efectives si el nostre interlocutor mostra un poc d'empatia, assenyala el psicòleg.
Una altra tècnica per a respondre a aquests comentaris és dir simplement, "I...?". "Quan diuen "T'has engreixat" o "No tens parella", de vegades contestar amb un "I...?" els deixa sense resposta".
En definitiva, en aquest Nadal replet de reunions familiars, el més important és donar-se l'oportunitat de gaudir del temps junts i de centrar-se en aquelles coses que estan per vindre, intentant fer-ho sempre de forma positiva i deixant a banda els desacords, encara que siga per a altres moments.